Premieră medicală în sud-estul Europei

Cardiologii români operează inimi cu robotul DaVinci în premieră pentru sud-estul Europei. Două echipe medicale de la un spital privat din Capitală au realizat primele intervenții de chirurgie cardiacă efectuate cu ajutorul robotului chirurgical. Echipele sunt coordonate de către Dr. Theodor Cebotaru și Dr. Lucian Dorobanțu. Cei doi chirurgi fac intervenții cardio-vasculare minim invazive de ani buni.

Pentru pacient, cel mai important avantaj este reducerea dimensiunii inciziei. Asta înseamnă o traumă redusă, o spitalizare de scurtă durată și un aspect estetic îmbunătățit. Există avantaje și pentru chirurg. Cel mai important este precizia cu care medicul poate face intervenția.

Cardiologii români operează inimi cu robotul DaVinci

Robotul Da Vinci Xi îi poate reda în timp real imagini 3D de înaltă rezoluție, și se pot executa mișcări la 360 de grade printr-un orificiu de câțiva centimetri. La acestea se adaugă siguranţa, precizia şi posibilitatea măririi unor imagini de până la 20-30 de ori, atunci când este necesar.

Acest tip de intervenții se fac în numai 7 centre din Europa Occidentală. Spitalul din București devine astfel Primul Centru de Excelență din Sud – Estul Europei în care se face chirurgie cardiacă cu ajutorul robotului chirurgical.