Noul coronavirus ar putea să nu fie eradicat niciodată. Avertismentul vine de la expertul în probleme de urgenţă al OMS, Mike Ryan. Acesta spune că  virusul poate deveni endemic, precum HIV-ul.

Nimeni nu poate prezice când va dispărea boala

Potrivit The Guardian, specialistul susține că nimeni nu știe când va dispărea boala și eventualele preziceri sunt periculoase.

Expertul în probleme de urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan: “Acest virus poate deveni un alt virus endemic în comunităţile noastre. Este posibil să nu fie eradicat niciodată. Nici HIV-ul nu a dispărut, dar îl ținem în frâu pentru că am găsit tratamentele și metodele de prevenție. (…) Nu compar cele două boli, dar cred că este important să fim realiști. Nu cred că cineva poate prezice când și dacă această boală va dispărea.”

Noul coronavirus ar putea să nu fie eradicat niciodată

Specialistul spune că am avea o șansă daca va fi descoperit un vaccin eficient. Dar, pe lângă eficacitatea vaccinului, acesta trebuie să fie suficient pentru toată lumea și să fie folosit. În acest moment, mai mult de 100 de potenţiale vaccinuri sunt în dezvoltare, inclusiv câteva în studii clinice. Specialiștii însă au subestimat dificultăţile de a găsi vaccinuri care să fie eficiente împotriva coronavirusurilor. Potrivit purtătoarei de cuvânt a OMS anumite tratamente par să limiteze gravitatea sau durata maladiei COVID-19. Margaret Harris spune că organizația coordonează o iniţiativă globală creată pentru a dezvolta medicamente sigure şi eficiente, teste şi vaccinuri care ar putea să prevină, să diagnosticheze şi să trateze maladia. Boală respiratorie cauzată de noul coronavirus a infectat 4,19 milioane de persoane la nivel mondial.