O analiză banală de sânge arată ritmul de îmbătrânire. Oamenii de știință americani au scos la iveală faptul că o simplă analiză a unor proteine din sânge poate arăta stare de sănătăte și ritmul de îmbătrânire a unei persoane.

Nivelurile diferite de proteine fac diferența

Cercetătorii au analizat eşantioane de plasmă sanguină prelevate de la peste 4.200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 95 de ani. Ei au găsit o asociere între 373 proteine şi îmbătrânire.

Autorul principal al studiului, dr. Tony Wyss-Coray: “Se cunoaşte de mult timp că evaluarea anumitor proteine din sânge poate oferi informaţii cu privire la starea de sănătate a unei persoane. Lipoproteine pentru sănătatea cardiovasculară, de exemplu. (…) Dar nu s-a consemnat faptul că numeroase niveluri diferite de proteine, aproximativ o treime dintre cele analizate, se pot modifica în mod considerabil odată cu înaintarea în vârstă.”

Omul de știință spune că proteinele sunt caii de povară ai celulelor corpului. Atunci când nivelurile lor relative suferă modificări substanţiale, înseamnă că persoana s-a schimbat.

O analiză banală de sânge arată ritmul de îmbătrânire

Concluziile studiului sunt clare. Îmbătrânirea fizică nu se petrece într-un ritm constant, ci inegal. Ea prezintă trei vârfuri distincte: la 34, 60 şi 78 de ani. Și asta pentru că la aceste vârste există creşteri abrupte ale nivelurilor de proteine din sânge, cu schimbări vizibile. Acest test de sânge ar putea identifica persoanele cu un ritm mai rapid de îmbătrânire. În acest fel ar putea fi descoperite și riscul anumitor persoane de a dezvolta afecţiuni asociate vârstei, cum ar fi Alzheimer sau bolile de inimă. Un astfel de test ar putea contribui, de asemenea, la identificarea medicamentelor sau a altor factori care încetinesc sau accelerează îmbătrânirea. Însă, orice utilizare clinică a unui astfel de test de sânge mai are cel puţin cinci până la zece ani până la concretizare. Studiul a fost publicat a fost publicat la începutul lunii decembrie în jurnalul ştiinţific Nature Medicine.