Nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri anti-COVID. Declarația a fost făcută de coordonatorul campaniei de vaccinare în contextul în care multe persoane care au făcut prima doză cu serul AstraZeneca se întreabă dacă rapelul îl pot face cu alt vaccin.
Autoritățile iau astăzi o decizie clară
Medicul Valeriu Gheorghiță a declarant la televiziunea națională că neîncrederea oamenilor în serul AstraZeneca este “absolut firească”. Cu toate astea trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării şi riscurile bolii.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă: “Nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine o decizie clară referitoare la toate scenariile. Inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu.(…) Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman. Nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză. Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente.”
Nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri anti-COVID
De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță apreciază că vaccinurile pe care le avem la dispoziţie în acest moment pentru combaterea COVID-19 “nu sunt perfecte”. Este însă foarte important să existe un sistem de monitorizare, pentru a putea preveni şi interveni la timp în cazul unor semnale de alarmă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă: “Avem la îndemână aceste vaccinuri. Fără doar şi poate nu sunt perfecte. Nu sunt vaccinuri care să nu aibă aceste reacţii adverse pe care le vedem, şi ele sunt menţionate în rezultatul caracteristicilor produsului. Agenţia Europeană a Medicamentului completează rezumatul caracteristicilor produsului de la AstraZeneca în care se menţionează ca eveniment extrem de rar acest risc de evenimente trombotice. Însă ce este important, este să avem un sistem foarte bun de monitorizare, de raportare, de recunoaştere a acestor evenimente. Pacienţii să beneficieze de anumite îngrijiri, de o abordare comună din punctul de vedere terapeutic. Să fie un ghid comun la nivel european de abordare a acestora cazuri. Și, de asemenea, beneficiarii, persoanele vaccinate să ştie care sunt semnele de alarmă şi să se adreseze unui serviciu medical.”