EMA nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca

EMA nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca. Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului apreciază că apariția chegurilor de sânge în urma imunizării ar trebui trecute în prospectul vaccinului ca efecte secundare foarte rare.

34 de milioane de europeni au fost vaccinați cu AstraZeneca

În urma analizei, specialiștii europeni au concluzionat că există o legătură cauzală apariția cheagurilor de sânge și vaccinare, însă aceste efecte sunt extrem de rare. Pentru stabilirea concluziei au fost luate în calcul toate dovezile existente și a fost prezent și un grup de experți ad-hoc.

Director executiv EMA, Emer Cooke: “Comitetul de siguranță privind evaluarea riscurilor din cadrul EMA a confirmat că beneficiile vaccinării cu serul AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. COVID-19 este o boală foarte serioasă, cu un număr foarte mare de spitalizări. Provoacă mii de morți. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient. Previne formele severe, spitalizările și salvează viețile. Vaccinarea este extrem de importantă în a ne ajuta să luptăm împotriva COVID-19. Trebuie să folosim vaccinurile pe care le avem pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind cheagurile de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca ar trebui catalogate drept efecte adverse ale vaccinului. (…) Pe baza dovezilor prezente anumiți factori precum vârsta, sexul, dar nu putem confirma că aceste efecte au apărut în urma vaccinării. Există și un răspuns imun la acest vaccin, care duce la efecte secundare.”

EMA nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca

Specialiștii EMA spun că este important ca oamenii vaccinați și cadrele medicale să știe că poate exista riscul apariției unor cheaguri de sânge. Acestea trebuie  observate la timp. În acest moment, 34 de milioane de europeni au fost vaccinați cu serul produs de AstraZeneca.

Director executiv EMA, Emer Cooke: “Când milioane de oameni sunt vaccinați pot apărea anumite efecte adverse care nu sunt raportate în timpul studiilor clinice. Monitorizarea efectelor adverse ne vor ajuta să aflăm ce se întâmplă.”

Comitetul a analizat 62 de cazuri de tromboză de venă sinusală și 24 de cazuri de tromboză. 18 dintre aceste cazuri au fost fatale. Autoritățile din România au spus ieri că așteptă recomandările Agenției Europene a Medicamentului în privința serului AstraZeneca.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Premierul României: Mergem în direcția relaxării, dar cu condiția să ne vaccinăm cu toții

    Articolul următor

    Nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri anti-COVID

    Articole în trending