Nou val de proteste în Sănătate! Sindicaliștii anunță că personalul va ieși în stradă nemulțumit de introducerea evaluării în funcție de performanță. Ministrul Sănătății se arată surprins de această decizie. Mai mult, Sorina Pintea crede că motivul real al nemulțumirilor este contractul colectiv de muncă.

“Angajații din sănătate au și obligații, nu doar drepturi”

Sindicaliștii au decis declanşarea unui program de acţiuni de protest. Nu vor să dezvăluie calendarul protestelor deoarece include “un set de surprize la adresa guvernanţilor”.

Reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară’ : “La adăpostul creşterii reale a veniturilor prin legea salarizării doar pentru unele categorii de salariaţi se încearcă anularea unor drepturi fundamentale (drepturi câştigate) pentru toţi salariaţii din sănătate. În forma în care a fost prezentată până acum public, evaluarea în funcţie de performanţă riscă să fie instrument de reducere a salariilor. Instrument aflat la bunul plac al managerilor spitalelor. Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ nu acceptă să se discute despre introducerea evaluării în funcţie de performanţă. Asta până nu sunt implementate solicitările noastre privind garantarea obiectivităţii evaluării şi nu sunt respectate toate condiţiile prezentate în anexă”.

De cealaltă parte, Sorina Pintea susține că despre această evaluare în funcție de performanță s-a discutat la negocieri. Mai mult, sindicaliștii au fost de acord și au vorbit neîncetat de meritocrație.

Nou val de proteste în Sănătate!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Am fost foarte surprinsă. Dar cred ca protesteteke acestea au un singur motiv: negocierea contractului colectiv de muncă. Nu neapărat indicatorii de performanță sau metodologii de concurs. Pentru că aceste lucruri le-am discutat la fiecare întâlnire. Au fost cerute chiar de ei. Am văzut că se făcea referire la indicatorii de performanță care nu au apărut nicăieri. Doar am discutat și am spus că va fi o dezbatere publică. Nu am spus că vom impune niște lucruri. Referitor la contractual colectiv de muncă, există un blocaj datorită numărului de zile de concediu suplimentare pe care sindicatele le-au solicitat. Noi am spus că putem negocia orice, dar în limitelee legii. Negocierile continuă, din punctul meu de vedere, dar trebuie să respectăm legea. Dar până la urmă fiecare are dreptul să facă și proteste, are dreptul la opinie. Dar pentru mine a fost o surpiză declarația sindicatelor pentru că de fioecare data în momentul în care discutam indiferent ce problemă, discutam despre meritocrație, despre recunoașterea muncii, despre respectarea drepturilor, dar și obligațiile care revin tuturor membrilor de sindicat și nu numai. Angajaților din sănătate”.

Revendicările prezentate de sindicaliştii din sănătate includ: păstrarea drepturilor câştigate, printre cele mai importante fiind dreptul la protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor. Vor si asigurarea concediilor de odihnă suplimentare, asigurarea respectării principiilor etice în aplicarea legii salarizării, prin acordarea salariului corespunzător anului 2022 pentru toate categoriile de salariaţi din sănătate cel târziu la începutul anului 2020. Mai mult, aceștia vor ca  raportarea tuturor sporurilor să se facă la salariul de bază actual, iar  plata gărzilor pe care medicii le efectuează în cadrul celui de-al doilea CIM să se facă cu tariful orar al salariului de bază.