Nivelul clorului din apă, în limitele admise

Se poate bea apa de la robinet?

Ultimele analize arată că nivelul clorului din apa furnizată în București este în limite normale. Cu toate astea, Ministrul Sănătății recomandă prudență atunci când vine vorba de consumul apei de la robinet. De altfel, Sorina Pintea a ținut să precizeze că, prin fierbere, se mărește concentrația de clor din apă, iar gustul se simte mult mai pregnant.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Noi credem că sunt în siguranță, dar recomandăm prudență. Recomandările sunt aceleași și sunt făcute de specialiști. (…)Cuvântul prudență e foarte clar. Prudență, pentru că mai sunt niște rezultate de laborator care trebuie să iasă. Până când vom avea certitudinea că aceste probe sunt negative, cuvântul de ordine este prudență.”

Nivelul clorului este în limitele admise

Analizele făcute de Direcţia de Sănătate Publică arată clar faptul că nivelul clorului din apa furnizată în Capitală este în limitele admise.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea:  “În urmă cu cinci minute, doamnele doctor de la Direcţia de Sănătate Publică ne-au prezentat buletinul de analize al probelor recoltate astăzi. S-au recoltat 14 probe în sectoarele 4, 5 şi 6, iar nivelul clorului în apă este în limitele admise. Până la finalizarea analizei microbiologice recomandăm prudenţă”.

Oamenii au avut reacții alergice la apă?

Sorina Pintea spune că a primit fotografii de la o persoană care avea o boală rară. Aceasta ar fi folosit apă cu concentraţie mare de clor, iar persoana respectivă “a avut manifestări ciudate”. Ministrul susține că o altă persoană care suferă de astm i-a spus că a avut probleme.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea:  “Am recomandat, nu am obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet pentru igiena personală și consum. Am recomandat şi am considerat necesar că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele. Pentru testarea pentru metale grele şi microorganisme durează un anumit timp, de aceea am spus şi acest lucru, că aşteptăm şi aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populaţiei. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu un nivel de clor ridicat şi apă potabilă există o diferenţă. În cursul dimineţii, Direcția de Sănătate Publică a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3, acolo nu au fost probleme”.

Potrivit Ministerului Sănătății, distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor. A fost necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș din cauza topirii masive de zăpadă.

Reprezentanții Apa Nova au anunțat astăzi că rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită consumatorilor din municipiul București.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Spitalele sunt pregătite de epidemia de gripă

    Articolul următor

    400 de copii sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an

    Articole în trending