Medicii sunt ajutați de o aplicație pentru COVID 19

Medicii sunt ajutați de o aplicație pentru COVID 19. Specialiștii Spitalului Militar Central au dezvoltat o aplicație care realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile.

Contacții celor infectați identificați rapid

În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației. Sunt și detaliile relevante ale fiecărui caz în parte. Principalii beneficiari ai aplicației sunt epidemiologii din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale. Experții vor putea identifica  rapid contacții celor infectați cu COVID-19. Astfel, se vor putea efectua, mult mai facil, anchetele epidemiologice. În consecință, acest fapt generează operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean). De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență dar și Consiliile Județene vor putea gestiona corect atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora. Acest lucru ajută în luarea unor decizii manageriale la nivel instituțional și al autorităților publice locale și centrale. Deciziile vor fi adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale. La rândul lor, managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse. Aplicația Coronavirus COVID-19 România îi ajută în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea de activităților specifice contextului pandemic.

Medicii sunt ajutați de o aplicație pentru COVID 19

Inițiatorii proiectului spun că principalii beneficiari sunt cetățenii. Asta pentru că sunt avertizați  în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă.

Comunicat de presă Spitalul Militar Central: “Având în vedere faptul că, infectarea nu se face instantaneu, fiind necesar un timp de câteva minute pentru transmitere, în momentul notificării, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea. Astfel, soluția propusă poate contribui, efectiv, la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri, apărute în comunitate. Finanțarea și bugetul proiectului, prin intermediul autorității contractante, respectiv Unitatea  Executivă pentru Finanțarea Învățământului  Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării se ridică la valoare maximă de 500.000 lei. Durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.”

Colonel medic dr. Silviu Stanciu, directorul de proiect, și-a propus ca, prin intermediul acestui instrument de cercetare-dezvoltare și inovare, să se realizeze noi aplicații informatice. Acestea ar urma să susțină noi metode de prevenire, predicție, control și monitorizare a transmiterii asimptomatice și simptomatice. La competiție au participat 33 de proiecte și a câstigat cel elaborat de specialiștii de la Spitalul Militar.

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Testarea pentru COVID-19 pe Arena Națională nu avea aviz DSP

Articolul următor

De ce nu au primit stimulentul de risc toate cadrele medicale?

Articole în trending