Medicamente „deghizate” în grăsime ucid tumorile. Chimioterapia ar avea efecte secundare mult mai blânde printr-o nouă metodă de administrare a medicamentelor, spun specialiștii.

Efectele secundare ale chimioterapiei mult diminuate

Cercetătorii spun că au găsit un mecanism de administrare a medicamentelor care face ca procesul chimioterapeutic să fie tratat ca și grăsime de către organism. Tumorile recunosc medicamentul drept o „grăsime gustosă”și permit medicamentului să pătrundă mai ușor în interior, potrivit medicalxpress.com.

În momentul în care ajunge acolo, medicamentul se activează și suprimează imediat creșterea tumorală. Potrivit oamenilor de știință, aceste medicamente sunt mai puțin toxice  decât chimioterapia care se  adminstrează în momentul de față și are mai puține efecte secundare.

Universitatea Northwestern, dr Nathan Gianneschi: “Se pare că este un acid gras mic, așa că receptorii tumorilor îl văd și îl invită. Apoi, medicamentul începe să se metabolizeze și ucide celulele tumorale”.

Medicamente „deghizate” în grăsime ucid tumorile

Echipa de cercetarea a proiectat un acid gras cu lanț lung cu două situri de legare, capabile să se atașeze de medicament, la fiecare capăt. Acidul gras și medicamentele sale de stopare sunt apoi ascunse în albumina serică umană, care transportă molecule, inclusiv grăsimi, pe tot corpul.

Receptorii celulari ai organismului recunosc grăsimile și proteinele furnizate de albumina serică. Le permit să intre în interior. Din cauză că tumorile cresc rapid, consumă substanțele nutritive mult mai repede decât celulele normale. Când metabolizează medicamentul ascuns, celule canceroase mor.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit sistemul de livrare a medicamentelor pentru a transporta un medicament comun, aprobat de FDA pentru chimioterapie, paclitaxel, în tumori la un model de animal mic. Deghizat ca grăsime, medicamentul a intrat și a eliminat complet tumorile în trei tipuri de cancer: os, pancreas și colon.

Specialiștii spun că medicamentele cu moleculă mică utilizate în mod obișnuit ajung în tumori și alte celule.

Universitatea Northwestern, dr Nathan Gianneschi: “Acestea sunt toxice pentru tumori, dar și pentru oameni. Deci, în general, aceste medicamente au efecte secundare oribile. Scopul nostru este de a crește cantitatea care intă într-o tumoră, nu și în alte celule și țesuturi. Asta ne permite să adminisrăm doze mult mai mari, fără efecte secundare, care ucide tumorile mai repede.”

Studiul urmează să fie publicat în Jurnalul American Chemical Society (JACS).