Medic: Situația se va degrada în secțiile ATI

Situația se va degrada în secțiile ATI, spune medicul de terapie intensivă, Radu Țincu.  În acest moment,  mai avem doar 80 de paturi de terapie intensivă în întreaga țară.

 “Nu pot fi recuperați 30 de ani de indiferență în câteva luni”

Medicul spune că este esențial să coborâm numărul de infectări, pentru că la un platou de 8.000 – 9.000 de cazuri de infectare pe zi, în ATI ajung câte 300 de bolnavi. Este adevărat că s-au suplimentat numărul de locuri în aceste secții, însă nu este suficient. Mai ales că nu există personal medical suficient pentru a îngriji un număr atât de mare de pacienți.

Medic primar terapie intensivă Spitalul de Urgență Floreasca, dr. Radu Țincu: “Cei 30 de ani de indiferență nu pot fi recuperați în câteva luni de zile. Creșterea capacității în secțiile de terapie intensivă nu poate suplimetată și cu personal medical. S-a crescut numărul de paturi, dar personalul medical nu a putut ține ritmul cu această creștere. Avem în mare parte în multe spitale același număr de medici și de asistenți, care trebuie să îngrijească un număr mai mare de pacienți de Terapie Intensivă prin această suplimentare a paturilor și a aparatelor de ventilație mecanică. Cele 80 de paturi rămase sunt foarte puține. La platoul existent, se va ajunge în câteva săptămâni la câte 300 de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă. Un pacient în stare gravă are nevoie de două – trei săptămâni în terapie intensivă.”

Presiunea pe secțiile ATI rămâne foarte mare

Specialitul în terapie intensivă atrage atenția că erau mult prea puține paturi de ATI și înainte de pandemie.  

Medic primar terapie intensivă Spitalul de Urgență Floreasca, dr. Radu Țincu: “Înainte de pandemie, România avea o capacitate a ATI destul de mică raportată la numărul populației. Și aici vorbesc pe toate palierele:  fie că discutăm de paturi, fie că discutăm de aparate de ventilație, fie că discutăm de personal medical. Totul era la jumătate din cât ar fi trebuit să avem raportat la populație ca să ne putem compara cu celelalte țări europene. Această realitate a fost înainte de începutul pandemiei. După s-au făcut eforturi. S-au suplimentat paturile de Terapie Intensivă și ventilatoarele, însă acest lucru nu s-a putut compensa până la nivelul normal pe care ar fi trebuit să îl avem. Nici în acest moment  nu am ajuns la capacitatea pe care ar fi trebuit s-o avem în condiții de acalmie.”

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    8.499 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2

    Articolul următor

    Vaccinul anti-COVID-19 nu va putea fi cumpărat din farmacii sau de pe internet

    Articole în trending