Medic: Medicina este despre “Îmi pasă”

Medicina este despre “Îmi pasă”. Este concluzia la care au ajuns medicii și liderii din sănătate la prima conferință de leadership medical din România – Leaders in Healthcare Romania 2018.

Pacienții au nevoie de comunicare

Medicii spun că pacienții au nevoie de comunicare. Au nevoie să înțeleagă exact ce li se întâmplă. Specialiștii sunt însă puțini și încearcă să își facă timp. Educația medicală a pacientului este foarte importantă și mulți dintre specialiști folosesc internetul ca o unealtă pentru a le explica oamenilor fiecare boală în parte.

Medicina este despre “Îmi pasă”

Medic pediatru INSMC, conf. dr. Mihai Craiu: “Suntem singura țară din Uniunea Europeană, unde un absolvent cu bacalaureat nu știe să acorde primul ajutor. Fraților, muriți în România! Cei mici sunt incredibil de avizi de informație și ce este spectaculos este faptul că dacă investim în cei mici le schimbăm părinții. Trebuie să schimbăm ceva.”

Medicii trebuie să aibă curaj!

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu: “Mi-aș dori mai mult curaj de la medici. Recunosc că mă gândesc mult în ultimele luni că o dată cu mărirea salariilor se discută mai puțin despre problemele din sistemul sanitar. Medicii discută mai puțin. Și fără să vreau să acuz pe cineva mă gândesc că este nedrept pentru acei medici care muncesc de își rup spatele. Ei vor suporta ceea ce  nu este normal în sistemul sanitar acum. O să le suportăm în anii care vin și lucrurile nu se vor îmbunătăți pentru că nu sunt mai mulți bani.”

Medicul cardiolog, Vasi Rădulescu, pe care cei mai mulți îl cunosc datorită educației pe care o face populației prin Leapșa de Sănătate este de părere că dacă un ministru al sănătății care stă la minister suficient timp ar rezolva 3-4 probleme esențiale ar rămâne în istorie cu ceva bun.

Medic cardiolog, dr. Vasi Rădulescu: “orice ministru al sănătății care stă la minister un anumit timp trebuie să facă 3-5 lucruri mari și late. Unu: să lămurim situația cu spitalele regionale. Ba avem nevoie de 300 de milioane de euro pentru toate, ba avem nevoie de 560 de milioane de euro pentru unul singur, ba s-au amânat proiectele pentru amândouă până în 2022. Cu promisiuni noi ne-am cam lămurit. Doi: legea vaccinării. Că tot vorbeam de HPV și cele 60 de decese din cauza rujeolei. Trei: cultivarea medicilor de familie. Că vorbim de prevenție…medicină fundamentală(…) Să facem ce trebuie și după putem să fabulăm noi de telemedicină, dar avem alte goluri de astupat până acolo.”

Evenimentul a adus în fața publicului mulți speaker. Au fost abordate subiecte de interes atât pentru persoane implicate în echipele de management medical, cât şi pentru specialiștii medicali și în formare.

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Primul transplant medular la Spitalul Universitar

    Articolul următor

    28 de români mor zilnic din cauza cancerului pulmonar

    Articole în trending