Legea Vaccinării ar putea fi votată după Starea de alertă. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie atrage atenția că ezitarea Parlamentului cu privire la adoptarea Legii vaccinării nu este bună.

“Lucrurile pot scăpa de sub control”

Profesorul Alexandru Rafila spune că lipsa de reacţie în faţa unei probleme majore de sănătate publică nu face altceva decât să o amplifice şi să creeze premisele ca lucrurile să scape de sub control.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “Mi se pare un soi de neasumare a unei anumite responsabilităţi care revine membrilor Parlamentului. În principiu Camerei Deputaţilor de această dată. Pentru că sănătatea publică trebuie asumată, nu este un subiect de vot popular. Trebuie asumată şi luate măsurile care protejează sănătatea comunităţii. Vaccinarea este principala armă pe care o are sănătatea publică în combaterea bolilor transmisibile şi şi-a dovedit eficienţa, lipsa de nocivitate. Cred că ezitarea care încă există în Parlament nu e bună pentru ceea ce s-a întâmplat. De exemplu, în această pandemie sau se întâmplă în continuare cu coronavirus. Arată că lipsa de reacţie în faţa unei probeleme majore de sănătate publică nu face altceva decât să amplifice acea problemă de sănătate publică. Și, mai mult decât atât, să creeze premisele ca lucrurile să scape de sub control. Cu siguranţă, nimeni nu-şi doreşte ca acest lucru să se întâmple în ceea ce priveşte bolile prevenibile prin vaccinare.

Legea Vaccinării ar putea fi votată după Starea de alertă

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat în cadrul dezbaterii că există şi alte boli infecţioase pentru care există o terapie preventivă, spre deosebire de infecţia cu SARS-CoV-2.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu: “Medicii de familie au pregătit toate măsurile pentru a continua vaccinarea în condiţii de siguranţă. Ministerul Sănătăţii împreună cu medicii de familie deţin stocurile pentru toate vaccinurile din Programul naţional de vaccinare. Facem un apel la continuarea vaccinării pentru copii în condiţii diferite de distanţare socială.”

Ministerul Sănătății face apel la continuarea vaccinării

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților spune că cel mai probabil Legea Vaccinării va intra la vot în Camera Deputaților după ce se încheie starea de alertă.

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu: “Dacă vorbim de legea vaccinării, după cum v-am spus, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților a întocmit un raport de adoptare cu amendamente care a fost înaintat plenului. De asemenea, am solicitat Biroului Permanent punerea pe ordinea de zi a plenului  Camerei Deputaților, care este for decizional. Având în vedere faptul că am trecut printr-o stare de urgență, suntem acum într-o stare de alertă, decizia Parlamentului a fost ca pe ordinea de zi a plenului să fie actele normative care au legătură cu această infecție cu coronavirus. Probabil că la finalizarea perioadei de urgență, respectiv a stării de alertă.”

El afirmă că această lege ar putea fi transformată într-o ordonanță de urgență.