La fiecare 3,2 secunde o persoană este diagnosticată cu o formă de demență

La fiecare 3,2 secunde o persoană este diagnosticată cu o formă de demență. În România sunt 311.000 de persoane care suferă de această boală.

 În 30 de ani rata celor care suferă de demență s-ar putea tripla

Specialiștii OMS avertizează că în următorii 30 de ani numărul persoanelor diagnosticate cu o formă de demență s-ar putea tripla. La nivel mondial sunt 50 de milioane de persoane care suferă de demență, cu o incidență de aproximativ 9,9 milioane de cazuri noi pe an.

Medic neurolog, dr. Bianca Nițu: “În România, incidența este mai mică decât media europeană dar în creștere. Vorbim de un număr total de 311.000 pacienți români diagnosticați cu o formă de demență, ceea ce înseamnă o incidență de 1,43%, mai mică față de cea înregistrată la nivel european, de 1,73%. Îngrijorător este însă că, potrivit estimărilor OMS, în următorii 30 de ani, numărul celor care suferă de demență s-ar putea tripla.”

La fiecare 3,2 secunde o persoană este diagnosticată cu o formă de demență

Demențele apar lent, evoluția progresivă a bolii întinzându-se, de regulă, pe parcursul mai multor ani. Printre cele mai des întâlnite simptome se numără tulburările de memorie, schimbările de personalitate și de comportament, dezorientarea temporală și spațială precum și tulburările de limbaj. Factorii genetici sunt nemodificabili, însă este greu de cuantificat cu exactitate care este impactul lor în procesul de apariție a demențelor. Pe de altă parte, există foarte mulți factori modificabili care conduc la apariția simptomelor cognitive.

Medic neurolog, dr. Liviu Cozma: “Cel mai semnificativ impact îl produc schimbările ce țin de stilul de viață. Menținerea tensiunii și a glicemiei în limite normale, tratarea depresiei, includerea pacientului în activități sociale. Chiar dacă pentru mulți oameni aceste schimbări nu par a reprezenta un tratament, în realitate, ele pot cântări mult mai mult decât orice pastilă luată.”

Cea mai mare contribuție o au factorii de risc vasculari, precum prezența tensiunii crescute, existenta unui istoric de AVC. De asemenea, diabetul, obezitatea, sedentarismul, fumatul, consumul exagerat de alcool sau depresia faciliteaza apariția unei forme de demență.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Săptămâna aceasta se vor stabili persoanele eligibile pentru vaccinul AstraZeneca

    Articolul următor

    Cantitatea de Euthyrox livrată României va fi suplimentată

    Articole în trending