Inflamațiile cronice pot fi cauzate de alimentele consumate. Medicii spun că un dezechilibru apărut la nivel intestinal poate fi cauza apariției unor simptome recurente care s-ar putea să perturbe starea de sănătate.

Oamenii ignoră semnalele date de organism

Una dintre cauzele generatoare de inflamație cronică din organism o reprezintă alimentele consumate. Mai exact, reacția pe care organismul o are la anumite produse. Atunci când un aliment nu este bine procesat de organism, în special dacă avem un dezechilibru la nivel intestinal, fragmente din el trec de bariera intestinală și ajung în sânge. Durerile abdominale recurente, în special după mese, balonarea, tulburările de tranzit intestinal, constipația sau diareea, migrenele și stările de vomă, retenția de apă sunt toate simptome care pot indica o stare de inflamație în organism. În timp poate conduce la instalarea unor afecțiuni grave precum sindromul de intestin iritabil, boala Crohn sau chiar boli autoimune. Alimentul care nu este procesat corect este sesizat de organism ca fiind o problemă. Sistemul imunitar se activează și produce anticorpi specifici IgG pentru a anihila aceste “corpuri străine”.

Inflamațiile cronice pot fi cauzate de alimentele consumate

Anticorpii IgG se atașează de acești “intruși” formând complexe imune care circulă și se pot depune oriunde în organism. În zonele deja sensibilizate, în funcție de predispoziția genetică sau alți factori, generând inflamație cronică. Acesta este mecanismul biochimic al alergiilor alimentare întârziate. Ele sunt cunoscute și sub denumirea mai puțin științifică, ca sensibilități alimentare.

Medic de familie, dr. Cezarina Matei: “Alergia alimentară întârziată este o afecțiune cronică, iar oamenii ar trebui să fie mult mai conștienți de ceea ce reprezintă. De obicei  facem alergie alimentară întârziată la alimente pe care le consumăm cu regularitate. Experiența mea cu pacienți care au făcut teste paraclinice, mi-a arătat că 98% dintre ei au valori mari ale anticorpilor IgG fie la alimentele pe care le mănâncă de o perioadă lungă de timp, fie la cele care le plac foarte mult și le consumă des. Manifestările clinice ale acestei alergii alimentare întârziate sunt foarte frecvente, iar simptomele ajung să facă parte din cotidian.”

Buna fucționare a organismului depinde de flora intestinală

Flora intestinală joacă un rol esențial în prevenirea înmulțirii microorganismelor patogene, în optima funcționare a celulelor intestinale, în întărirea sistemului imunitar, în sintetizarea vitaminelor și în prevenirea proceselor inflamatorii. Bolile inflamatorii intestinale sunt boli grave și intră în categoria bolilor autoimune cu tratament complicat.

Medic de familie, dr. Cezarina Matei: “Obiectivul meu ca medic este să vindec, nu să ameliorez. Dau tratament pentru sindrom de intestin iritabil, cu tratamentul meu pacientul se simte mai bine, dar dacă nu am văzut ce se întâmplă în microbiota lui, dacă el are sau nu semne de perturbare de floră, dacă are sau nu semne de intestin permeabil, tratamentul vine pe o bază proastă.”