Hepatita E a ajuns în România. De la începutul anului și până acum 4 români au ajuns la spital cu virusul Hepatic E. Medicii atrag atenția că în cazul femeilor însărcinate mortalitatea poate ajunge și la 45 de procente.

“Icterul negru” a revenit

Specialiștii atrag atenția că noul virus care a apărut în România, virusul hepatitic E,  dă forme chiar severe de boală.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel:  “Hepatita cu virus hepatic E se manifestă ca și cea cu virus hepatic A. Peste 80 la sută din cazuri sunt asimptomatice. Nu prezintă nici un fel de simptome, poate ceva oboseală, poate ceva somnolență, dar cam atât. În rest sunt 20-30 la sută din cazuri î care se ărezintă ictet. Icter prelungit. La care se adaugă creșteri foarte mari ale transaminazelor, mii. Ori de câte ori avem un pacient care are icter intens și are și trasaminazele mari trebuie să luăm în calcul și infecția cu virus hepatic E. Infecția cu virus hepatic E este foarte periculoasă la femeia gravidă, unde mortalitatea poate să ajungă și la 45 la sută. Este fostul icter negru de pe vremuri.

Hepatita E a ajuns în România

Medicii spun că acest virus hepatic se ia prin consumul cărnii de porc neprocesate, dar și dacă nu suntem atenți la igienă.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: “Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă.(…) Carnea de porc…trebuie să avem grijă la manipularea ei pentru că atunci când este tratată termic ea nu reprezintă nici un fel de pericol, dar dacă ducem degetele la gură după ce tăiem carnea de porc, de acolo virusul este la el acasă”.

Șeful Departamentului de Gastroentrologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic a Institutului Fundeni, prof. dr. Liana Gheorghe: „Accesibiliatea la teste este limitată și lumea nu prea se gândește la asta. Mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată că acesta este bazinul prin care se răspândește. Se folosește foarte mult și în România”.

Planul Național pentru controlul hepatitelor

Ministerul Sănătății, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătăți, a lansat astăzi  Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale în România, pentru perioada 2019-2030.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Scopul Planului-cadru național este acela de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică, prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbidității și mortalității prin hepatite virale și complicații ale acestora și prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire și tratament.”

Planul stabilește patru direcții strategice pentru planificarea și implementarea intervențiilor de sănătate publică împotriva hepatitelor virale: informare şi comunicare, intervenții cu impact, furnizarea echitabilă a serviciilor și un cadru de furnizare şi bugetare a serviciilor.