Pârtiile de schi sunt luate cu asalt în această perioadă. Medicii sunt îngrijorați pentru că leziunile în urma accidentelor la schi sunt din ce în ce mai grave. Specialiștii spun că cele mai multe accidente se întâmplă la viteză mică, iar tratamentul leziunilor ar trebui să înceapă încă de pe pârtie.
Medic ortoped, dr. Dragoș Popescu: “Interesant de știut este faptul că articulația cea mai expusă acestor accidente este genunchiul, fiind afectat în 50-60% dintre cazuri. Leziunile cele mai frecvente sunt cele ligamentare, cum ar fi ligamentul colateral medial sau ligamentul încrucișat anterior. De asemenea, pot apare leziuni ale meniscurilor sau cartilajului, fracturi ale platoului tibial, dar sunt mai puțin frecuente.”
Ce trebuie să faci dacă te lovești?
Medicii spun că este bine ca orice lovitură să fie tratată imediat prin imobilizare. Dacă, de exemplu, lovitura este la genunchi trebuie imobilizat, iar pacientul nu trebuie să se mai sprijine pe el.
Genunchiul, “vedeta” accidentelor la schi
Medic ortoped, dr. Dragoș Popescu: “În ultimii ani, calitatea echipamentului (bocanci, legături, schiuri) s-a imbunătătit simțitor, scăzând dramatic numărul de accidente. În schimb, nu a scăzut gravitatea lor, mai ales la nivelul genunchiului. Un echipament corect ales și în special bine reglat de un tehnician ne poate ajuta să evităm un accident.”
Cum schiul este un sport ce poate fi practicat într-o singură perioadă a anului, cei mai mulți dintre practicanți nu sunt pregătiți fizic. Medicii recomandă să nu vă puneți schiurile în picioare fără o încălzire prealabilă.
Nu vă urcați pe schiuri fără încălzire
Medic ortoped, dr. Dragoș Popescu: “Adaptați practicarea schiului la posibilitățile dumneavoastră. Acesta este un sfat de bun simț. Nu faceți lucruri pe care nu le puteți controla: sărituri periculoase, viteză necontrolată, off-slope fără a avea nivelul necesar. S-a observat că deși bărbații reprezintă aproximativ 55% din totalul de schiori totuși ei sunt responsabili de aproximativ 75% din totalul accidentelor, mai ales în situații ieșite de sub control. În cazul femeilor, accidentele sunt mai ales de tip “low contact”, în special ligamentare. Un alt aspect interesant este oboseala. Se știe că frecvența accidentelor crește pe măsură ce se acumulează oboseala. Acest lucru se întâmplă la sfârșitul zilei și, mai ales, în a treia sau a patra zi de schi. Se recomandă o pauză de o zi exact în această perioadă pentru a permite musculaturii să se recupereze.”