EMA a început evaluarea continuă a vaccinului rusesc anti-COVID-19

EMA a început evaluarea continuă a vaccinului rusesc anti-COVID-19. Potrivit Agenției Europene a Medicamentului datele vor fi evaluate pe măsură ce devin disponibile. Cum acționează și în câte doze se administrează serul rusesc?

Cum funcționează vaccinul?

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului, serul Sputnik V este alcătuit din doi viruși diferiți din familia adenovirusului. Este vorba despre Ad26 și Ad5. Aceastea au fost modificate astfel încât să conțină gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2. Adenovirusurile în cauză nu se pot reproduce în organism și nu provoacă boli. Vaccinul rusesc se administrează în două doze. La prima doză este injectat Ad26, iar la cea de-a doua Ad5 pentru a sporti eficacitatea serului. Potrivit producătorilor, odată administrat, serul generează în organism gena SARS-CoV-2. Celulele se vor folosi de această genă și va produce proteina spike. Sistemul imunitar va produce o apărare natural împotriva acestei proteine. Dacă persoana vaccinată va luat virusul SARS-CoV-2, organismul îl va recunoaște și îl va ataca.

EMA a început evaluarea continuă a vaccinului rusesc anti-COVID-19

Vaccinul a fost autorizat în Rusia în vara anului trecut. Nici măcar nu intrase în studii clinice de faza a-III-a, studii care ar fi arătat eficiența și siguranța serului.  Ungaria și Slovacia au achiziționat recent vaccinul rusesc împotriva coronavirusului. Și Austria și-a arătat disponibilitatea de a cumpăra serul, dar a precizat că o posibilă comandă va fi făcută numai dacă acesta va fi aprobat în Uniunea Europeană. Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat până acum 3 vaccinuri împotriva noului coronavirus. Este vorba despre Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/ Oxford University și Moderna. Spre mijlocul acestei luni urmează să decidă și aprobarea serului produs de Johnson & Johnson, care este în revizuire de săptămâna trecută.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    4.271 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore

    Articolul următor

    Nu există nici o cerere de autorizare pentru un studiu clinic privind Ivermectina

    Articole în trending