Distanța de 2 metri, insuficientă pentru limitarea răspândirii SARS-COV-2? Oamenii de știință au descoperit că picăturile de salivă pot parcurge o distanţă de peste cinci metri în cinci secunde în condiţiile unei brize uşoare.

Persoanele scunde și copii sunt mult mai expuși în aceste condiții

Decoperirea face ca menținerea distanței de doi metri între persoane să fie pusă sub semnul întrebării. Un studiu publicat în  Science Focus arată că particulele de saliva parcurg 5 metri în condiţiile unei brize uşoare, de circa 4 km/h. Cercetarea de la Institutul American de Fizică au analizat pe computer modul în care tusea face ca picăturile de salivă să se mişte prin aer. S-a ținut cont de modul în care acestea  se dispersează şi de interacţiunile dintre moleculele de salivă şi aer.

Autorii studiului: ”Dacă nu există viteză a vântului în mediul înconjurător, picăturile de saliva cad la pământ la o distanță mică de persoana care tușește. Analiza arată că acest interval nu depășește un metru. Dar, la viteze ale vântului de la 4 km/h la 15 km/h am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanţe de până la şase metri în direcţia vântului. Concentrațiile și diminensiunile picăturilor sunt în descreștere. Concluziile noastre arată că, în funcţie de condiţiile de mediu, distanţa socială de doi metri poate să nu fie suficientă.”

Distanța de 2 metri, insuficientă pentru limitarea răspândirii SARS-COV-2?

Cercetătorii au arătat că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă temperatura de la suprafața solului are vreun efect asupra modului în care particulele de salivă se deplasează în aer. Profesorul în microbiologie, Simon Clarke, spune că acest studiu oferă informații despre mecanismele fizice implicate în timp ce picăturile se deplasează în aer. Potrivit specialistului, cel mai important punct de reţinut este că tusea este una dintre cele mai bune metode de a răspândi picăturile infectate în cazul în care eşti bolnav. Tot speciastul atrage atenția în revista Science Focus că cei care tușesc ar trebui să rămână acasă. Daca au o urgență și trebuie să iasă trebuie să respecte regulile și să tușească în cot.