Depresia nu este un moft!

Depresia nu este un moft! 5% dintre români suferă de „boala secolului”, însă specialiștii spun că numărul este mult mai mare pentru că cei mai mulți rămân nediagnosticați.

scris de Cristina Oană

Cei care suferă de depresie au nevoie de ajutor!

Aproape 300 de milioane de oameni suferă de depresie la nivel mondial, iar numărul celor care se sinucid ajunge la aproape 800.000, spune Organizația Mondială a Sănătății. Numărul persoanelor nediagnosticate este însă mult mai mare. Motivul este simplu: depresia este privită în majoritatea situațiilor ca un moft sau ca o perioadă de tristețe care va trece. Dar nu trece.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților Cronici din România, Radu Gănescu: “Vedem tot mai des persoane în depresie, iar dacă vorbim despre pacienții cronici, în cazul lor, această stare este și mai accentuată. Chiar dacă multă lume crede că depresia este doar o stare proastă trecătoare și un moft, nu este așa. În această perioadă complicată de pandemie, lucrurile se agravează. Am demarat această campanie pentru a ajuta oamenii să înțeleagă că depresia este o afecțiune serioasă, iar cei care se confruntă cu ea au nevoie de ajutor. În plus, autoritățile ar trebui să susțină și să deconteze terapia psihologică pentru depresie.

Depresia nu este un moft!

Depresia vine la pachet cu mai multe prejudecăți. Cei mai mulți dintre ei suferă au impresia că nu sunt în stare de nimic. În necunoștință de cauză, mulți oameni folosesc greșit termenul „depresie” și sunt ”deprimați” dacă pierd un meci de fotbal, dacă nu le stau bine hainele, dacă li s-a rupt o unghie sau dacă nu mai au ketchup în frigider. Apropiații celor care suferă de depresie au impresia că această tristețe este un alint, un moft sau un capriciu și vor doar să fie în centrul atenției. Depresia este o afecțiune reală și trebuie tratată cu terapie și, când e cazul, cu medicamente.

Medic psihiatru, dr. Gabriel Diaconu: “Oamenii nu vorbesc despre ea pentru că nu îi înțeleg gravitatea. Faptul că e nevăzută, nepalpabilă, face ca problema aceasta de sănătate să nu fie luată în serios.”

“Depresie, nu impresie”

Coaliția Organizațiilor Pacienților Cronici din România a lansat campania “Depresie, nu impresie”. Această campanie are drept scop conștientizarea și recunoașterea semnelor bolii.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților Cronici din România, Radu Gănescu: “Traversăm o perioadă dificilă și persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile, fizic și emoțional. Atenție! Depresia nu este o glumă. Este important să apelăm la serviciile specialiștilor acum și în orice moment ne simțim depășiți de situație. În plus, dacă cineva apropiat nouă suferă de depresie, să nu ignorăm. Să nu avem impresia că e o stare care va trece la un moment dat. Ignoranța are consecințe grave.”

De asemenea, ca parte componentă a campaniei este și lansarea unui grup pentru aparținătorii celor care suferă de depresie: Prieteni cu depresie.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Ministrul Sănătății va solicita demiterea directorului UNIFARM

Articolul următor

Se va revizui materia pentru examenul de Rezidențiat

Articole în trending