“Dacă ne vor da în judecată, personalul va pleca în străinătate”. Asta a fost răspunsul dat de reprezentantul Maternității Giulești atunci când a fost întrebat de opțiunea părinților de a da spitalul în judecată. 9 asistente și 2 medici de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” au fost depistaţi cu stafilococ auriu, după data de 6 noiembrie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituției aceștia sunt purtători sănătoși.
Purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, dr Doru Pană: “Când a fost anunțată Directia de Sănătate Publică am fost și noi anuntați. Epidemiologul a dispus să se recolteze la personal, în secţie. Majoritatea probelor au ieşit negative, au ieşit câte pozitive la angajaţi. Au fost scoşi din tură, s-au dispus măsuri de igienizare, zona unde au lucrat a fost eliberată şi dezinfectată de mai multe ori.”
17 bebeluși infectați, 10 internați
De astăzi, internările în maternitate au fost oprite. Mai sunt internate 147 de persoane, dintre care 47 bebeluși. 8 sunt la terapie intensivă. Reprezentanții maternității consideră “pripite” măsurile luate de Direcția de Sănătate Publică și susțin că micuții nu s-au infectat la ei în spital.
Directorul medical al Maternităţii Giuleşti, dr. Dinu Albu: “Noi, conducerea Maternităţii Giuleşti, considerăm prematură, poate chiar pripită decizia DSP privind sistarea internărilor în acest spital, având în vedere faptul că deocamdată nu avem rezultatele finale ale probelor prelevate. Precizăm că încă din luna octombrie au fost luate toate măsurile necesare pentru asigurarea siguranţei actului medical în unitatea noastră şi prevenirea oricăror riscuri care ar putea afecta sănătatea tuturor pacienţilor. De asemenea, precizăm că toate măsurile care au fost dispuse de DSP când au venit la noi fuseseră deja luate din luna octombrie de către maternitate, cu mult înainte de control şi reprezintă de fapt o practică uzuală a acestei unităţi sanitare de elită din Bucureşti”.
Reprezentanții maternității neagă “stafilococul”?
Purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, dr Doru Pană: “Noi toţi suspectăm că pe Secţia de neonatologie a fost transmiterea, dar atâta timp cât nu avem nişte probe clare aşteptăm raportul Direcţiei de Sănătate. Nu poţi nici să scoţi omul de la locul de muncă, pentru că te poate da în judecată, nu poţi nici să închizi secţia pentru că intri în alte probleme tehnice şi administrative şi legale şi atunci practic ai o perioadă de timp în care eşti legat de mâini şi de picioare. Nu poţi să faci decât să speri, să aştepţi şi să te rogi”.
Maternitatea are cel mai mare număr de naşteri din Capitală.
Directorul medical al Maternităţii Giuleşti, dr. Dinu Albu: “Solicităm DSP să analizeze cu celeritate probele, astfel încât maternitatea să îşi poată relua activitatea cât mai curând. Vreau să menţionez un singur fapt. În ultimul an s-a investit în dotarea secţiei de neonatologie a spitalului suma de peste 3,2 milioane de lei de către Primăria Municipiului Bucureşti. De asemenea, a fost investită suma de 1,4 milioane de lei pentru reparaţii curente, reabilitări şi modernizări ale secţiei de neonatologie”
Personalul medical se spală corect pe mâini?
De ce s-a ajuns aici? Știe personalul medical să se spele corect pe mâini?
Purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, dr Doru Pană: “Fiecare e important să îşi înţeleagă importanţa muncii, chiar dacă nu pare extraordinară. Din nefericire, nu suntem o ţară în care oamenii să fie foarte conştienţi de importanţa muncii pe care o fac şi de cât de importante sunt nişte măsuri minime. Nu pot să spun că există vreun vinovat pentru că nu am depistat încă vreun vinovat şi nu avem încă rezultate definitive la probele luate de la DSP. Personalul care a fost depistat cu stafilococ auriu… Nici unul nu este bolnav. Nu am avut niciun caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ. Dacă am fi avut un caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ. Dacă am fi avut un caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ lucrurile ar fi fost mult mai uşor de rezolvat. Aşa s-a depistat, li s-a spus să ia tratament, urmau să primească probe de control. Există protocoale în care tot personalul este învăţat cum să procedeze pentru dezinfecţia mâinilor şi a suprafeţelor. Există afişate aceste protocoale în sălile de intervenţie. În majoritatea cazurilor se respectă”
“Dacă ne vor da în judecată, personalul va pleca în străinătate”
Cât despre opțiunea părinților de a da personalul medical în judecată…
Purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, dr Doru Pană: “Sincer nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată. Este opţiunea fiecăruia. Părinţii şi pacienţii din România ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată, pentru că dacă ei vor da personalul tot timpul în judecată, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. În România legea nu apără personalul medical. Personalul medical are doar obligaţii în România, nu există drepturile personalului medical, ci doar drepturile pacientului. Legea este făcută astfel încât pacientul să te poată da în judecată peste tot, iar personalul medical nu mai face faţă şi să se ducă în diverse locuri un de este reclamat şi la serviciu. (…) Ei trebuie să o facă când au dovezi clare”.
Potrivit programărilor la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” săptămâna viitoare urmau să fie operate 80 de persoane. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat maternității să sisteze internările începând de astăzi. De alfel, se fac controale în toate maternitățile din țară atât de stat, cât și private.