Avem nevoie de sânge! Pacienții pot fi salvați cu o aplicație!

Avem nevoie de sânge! Pacienții pot fi salvați cu o aplicație! Donorium…este aplicația pentru telefoanele inteligente prin care Centrele de Transfuzie Sanguină din București, Arad, Bacău, Ploiești și Constanţa vor putea lansa în timp real un apel la donare.

Românii nu donează sânge!

Initțiatorii proiectului vor să atragă tinerii. În Bucuresti, aproximativ 1 din 3 pacienți nu primesc sângele necesar în timp util, iar proiectul Donorium își propune să schimbe paradigma și să ofere suport digitalizat donatorilor și voluntarilor.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine București, dr. Doina Goșa: “Noi trebuie tot timpul să trimitem mesagele noastre oamenilor pentru că nevoia de sânge este permananetă. Indiferent dacă este vară, iarnă, zăpadă, viscol sau caniculă. Pacienții sunt în spital și așteaptă sângele, pe care nu putem să îl fabricăm, din păcate. Nu îl putem cumpăra de niciunde. El se găsește pe vena donatorilor și trebuie dăruit cu suflet.”

Oamenii nu donează pentru că nu sunt informați

În România, aproximativ 2% din populație donează sânge. Un motiv important este lipsa informării. Mulți sunt nemulțumiți că trebuie să stea mult pentru a putea dona.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine București, dr. Doina Goșa: “Una dintre problemele pe care  le avem este faptul că donatorii de sânge sunt nemultumiți pentru că ei așteaptă la donare. Sunt cozi pentru că majoritatea vin la primele ore ale dimineții și sigur că dacă sunt 80 de oameni și noi avem 2-3 asistente nu pot să fie preluați în 10 minute. Atunci se creează coada.”

Un proiect pentru viitor!

Centrul de transfuzii Ploiești, dr. Georgeta Hanganu: “Sper ca să fie un proiect pentru viitor și pentru generațiile următoare să fie un acces mai ușor la donare. Lor le este greu să vină alfel, dar butonând pe telefon și având un apel constant și o cerere reală… Oamenii sar atunci când li se spune că este nevoie. Impactul emoțional este foate mare. Sperăm ca și Donorium să aibă un impact emoțional permanent.”

În București, la centrul de donare se duc în jur de 200 de persoane. 50 dintre ei nu pot dona. Ramân 150 de pungi cu sânge, care trebuie să le ajungă ceșpr 60 de spitale din Capitală.

Cofondatorul Asociaţiei Smart Society, Dragoş Mutaşcu: “Aplicaţia poate fi găsită atât pentru iPhone cât şi pentru Android. Aplicaţia are ca element principal apelurile la donare. Centrele de transfuzii vor putea lansa în timp real apelul la donare prin intermediul aplicaţiei, donatorii vor primi o notificare, vor vedea dacă grupa lor corespunde cu grupa apelului şi se vor putea programa la donare. În momentul în care se lansează apelul, primesc notificare pe telefon, vor putea vedea valabilitatea apelului, până când este nevoie de sânge şi care este numărul de donatori.”

Obiectivul proiectului este să dubleze numărul de donatori fidelizați până în 2025 și să schimbe modalitatea în care românii privesc donarea de sânge: cea a responsabilității sociale.

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

“Dacă ne vor da în judecată, personalul va pleca în străinătate”

Articolul următor

Avem 126 de molecule pentru tratarea cancerului

Articole în trending