Cum se manifestă virusul West Nile

Cum se manifestă virusul West Nile, virusul răspândit de țânțari și care este o adevărată amenințare în acest moment. Autoritățile trimit populației o serie de măsuri pentru prevenirea infectărilor cauzate de înţepaturi. Numai anul trecut 42 de persoane au murit după ce au fost infectate cu acest virus.

Care sunt măsurile de protecție?

Specialiștii din Ministerul Sănătății spun că până în acest moment nu a fost raportat nici un caz de infectare cu virusul West Nile. Cu toate astea, transmit populației măsurile de protecție.

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;

– montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor;

– limitarea deplasarilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

– asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei și a gunoiului menajer.

Cum se manifestă West Nile, virusul răspândit de țânțari

În acest moment nu există tratament pentru infecția cu cu virusul West Nile. Din acest motiv sunt testați numai cei care prezintă simptome. Medicii spun că dacă aveți febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri musculare sau erupții cutanate să vă prezentați la cea mai apropiată cameră de gardă. În aceste cazuri este necesară internarea  și tratarea pacientului cu medicație intravenoasă. În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament.  De altfel, 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă simptome.

Comunicat de presă Ministerul Sănătății: “Supravegherea privind infecţia cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie şi până în momentul de faţă nu au fost raportate cazuri în ţara noastră. În ceea ce priveşte alte boli transmise prin intermediul ţânţarilor precizăm că cele câteva cazuri de malarie înregistrate în fiecare an sunt cazuri izolate, depistate la persoane care au călătorit sau provin din zone în care există malarie. Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar şi nu există cazuri de malarie cu transmitere secundară prin intermediul ţânţarilor.”

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Noul sistem 112 va permite video-call-ul!

    Articolul următor

    Atenție la ce mâncați! Orice aliment poate deveni toxic

    Articole în trending