Atenție la ce mâncați! Orice aliment poate deveni toxic dacă nu este produs corespunzător. Este semnalul de alarmă pe care îl trag medicii. După lungi studii, specialiștii au ajuns la concluzia că dieta ideală pentru sănătatea oamenilor, dar și a planetei este…Dieta Planetară.
Ne ține departe de boli și protejează planeta
Acest stil de viață presupune reducerea cu până la 50% a cantităţii de carne şi zahăr. Medicii vorbesc şi despre dublarea cantităţii de fructe, legume şi nuci. Mai mult, ei au început să își pună problema de ce ne fac alimentele nouă.
Medic primar toxicologie Spitalul de Urgență Floreasca, dr. Radu Țincu: “Cred că întrebarea pe care mi-ați pus-o: Ce mai mâncăm? îi preocupă și pe cercetători. În 2019 s-a creionat ideea unei Diete Planetare. Dieta care nu evaluează doar toxicitatea individuala, ce ne fac alimentele nouă? A încercat să extindă analiza și să mergem către efectele pe care le are alimentația asupra omenirii. Pentru că este un cerc vicios: astăzi poluăm ca să producem alimente. Evident, alimente de proastă calitate, poluare va crește și mai mult expunerea mediului la aceste toxice și în câțiva ani acest cerc se va accentua și vor fi din ce în ce mai multe substanțe toxice care se vor regăsi în alimente”.
Din cauza alimentaţiei nesănătoasă tot mai mulți oameni mor premature ca urmare a afecțiunilor asociate obezităţii. Pentru că mancăm mult, se produce mult și din păcate hrana este de proastă calitate. Medicii atrag atenția că orice substanță poate deveni toxică daca este într-o doză suficient de mare încât să producă intoxicația organismului.
Atenție la ce mâncați! Orice aliment poate deveni toxic
Practic oamenii de știință spun că ar trebui să mâncăm mai puțin și atunci să alegem alimente de bună calitate, neprocesate. Sunt state, care au introdus accize pentru mâncarea nesănătoasă tocmai pentru a-i descuraja pe oameni să o cumpere.
Medic primar toxicologie Spitalul de Urgență Floreasca, dr. Radu Țincu: “Această Dietă Planetară ne spune că trebuie să începem să reducem producția industrială a alimentelor. Să reducem agricultura intensivă, adică pe mp producem pe mai multe jardinière și udăm cu mai multe substanțe toxice cât mai multe roșii ca să crească cât mai repede și să avem o producție cât mai mare. Trebuie să reducem consumul de alimente intens procesate pentru că acestea sunt toxice pentru organism și au un impact major asupra mediului. În câțiva ani nu vom mai putea să trăim în mediul pe care îl poluăm astăzi”.
Cercetătorii spun că peste 11 milioane de decese premature ar putea fi evitate anual, dacă s-ar adopta Dieta Planetară. Mai mult, emisiile de gaze cu efect de seră ar fi semnificativ diminuate, protejând astfel planeta. La elaborarea acestui studio au participat 37 de specialiști din 16 state.