Cum ajutăm copiii să treacă emoțional peste o eventuală îmbolnăvire cu COVID-19?

Cum ajutăm copiii să treacă emoțional peste o eventuală îmbolnăvire cu COVID-19? Medicii psihiatrii le recomandă părinților să nu dramatizeze și să răspundă calm la toate nelămuririle și fricile copiilor.

scris de Cristina Oană

Părinții nu trebuie să își piardă cumpătul

Adaptarea copiilor la începutul școlii în pandemie este o adevărată provocare. Medicii recomandă ca părinții să vorbească cu copiii despre boală și despre anxietățile lor.

Medic specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului, Spitalul Prof. Dr. Alexandru Obregia, dr. Cristina Anghel: “Dacă noi nu catasftrofizăm această îmbolnăvire. Copiii se îmbolnăvesc în general. Acum se anunță perioada de gripă. Copiii fac gripă, sunt nevoiți să lipsească de la școală și 2 săptămâni. Dacă reușim să normalizăm oarecum această expoeriență, să nu o catastrofizăm. Virusul ăsta nu înseamnă automat că se ajunge la un sfârșit nedorit, ci să o privim ca pe o perioadă normală de boală. Să vorbim cu copilul nostru despre lucrurile acestea. Despre cum se simte, despre temerile lui și să le explicăm în măsura posibilităților. Dacă noi nu putem să ajungem să vorbească cu medicul pediatru care să îi explice despre boala. Că este nevoit să nu se ducă la școală așa cum a fost și anul trecut când s-a îmbolnăvit pentru că i-ar putea îmbolnăvi pe ceilalți. Eu cred că i-am putea ajuta pe copii să depășească o astfel de problemă.”

Cum ajutăm copiii să treacă emoțional peste o eventuală îmbolnăvire cu COVID-19?

Specialiștii mai atrag atenția că exemplul părinților trebuie să fie unul pozitiv. Pentru că numai așa îi putem ajuta să aibă un sentiment de siguranță în timpul  pandemiei.

Medic specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului, Spitalul Prof. Dr. Alexandru Obregia, dr. Cristina Anghel: “Dacă noi ca părinți ne pierdem cumpătul într-o astfel de situație și începem să învinovățim în stânga și în drepta, copiii nosștri vor face la fel. Exemplul pe care îl oferim copiilor noștri nu va ajuta deloc în creșterea sentimentului de siguranță. Datoria noastră ca părinți este să arătăm că ne putem descurca cu propriile noastre anxietăți, să nu le ascundem, să vorbim deschis despre ele. Ne întoarcem la necesitatea ca noi adulții să lucrăm cu noi foarte mult ca și părinți și facem asta pentru copiii noștri.”

Medicii psihiatri mai spun că mesajul pozitiv este foarte important pentru dezvoltarea emoțională a copiilor.

Medic specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului, Spitalul Prof. Dr. Alexandru Obregia, dr. Cristina Anghel: “Important este să primească un mesaj de încredere și din partea cadrelor dicactice. Să nu folosim mesaje amenințătoare: Dacă nu porți masca o să o îmbolnăvești pe bunica, o să moară bunica. Nu trebuie să învinovățim copilul, ci să îi apreciem efortul.”

Sursa: ASSMB

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Avertisment OMS: Va crește mortalitatea în octombrie și noiembrie

    Articolul următor

    A început distribuirea vaccinului antigripal către medicii de familie

    Articole în trending