Copiii vor vedea microbii de pe mâinile lor!

Copiii vor vedea microbii de pe mâinile lor! Pentru a conștientiza importanța spălatului pe mâini în prevenirea bolilor transmisibile, autoritățile au decis să preleveze probe de pe mâinile copiilor. Doar aratându-le ce au pe mânuțe vor conștientiza cât de important este să se spele des.

Începe campania “Sănătatea e în mâinile tale”

Campania “Sănătatea e în mâinile tale” se va desfăşura pentru al treilea an consecutiv în şcolile şi grădiniţele bucureştene. Elementul de noutate:  se vor preleva probe.

Director general adjunct medical al ASSMB, dr. Turkes Ablachim: “Ce îi atrage pe copii? Să le prezentăm nişte imagini sau să le facem nişte demonstraţii? Asta ne-am propus în acest an: să le arătăm copiilor ce se găseşte pe mânuţele lor. Astfel că am apelat la un procedeu foarte ingenios – considerăm noi – de a lua de pe mânuţele copiilor, înainte şi după spălare, cu ajutorul unor tampoane sterile, microbii care sunt acolo.”

Specialiștii sunt de părere că educaţia pentru sănătate reprezintă cheia pentru foarte multe dintre problemele de sănătate ale sistemului românesc.

Copiii vor vedea microbii de pe mâinile lor!

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “Începe sezonul gripal. Lumea întreabă cum se previne gripa. Una dintre metodele de prevenire, în afară de vaccinare, este spălatul pe mâini, atât al adulţilor, cât şi al copiilor. Prevenim toxiinfecţiile alimentare, spălându-ne pe mâini. Prevenim hepatita A, spălându-ne pe mâini. Noi avem foarte multe probleme legate de lipsa de igienă a multora dintre concetăţenii noştri. Trebuie să promovăm spălatul pe mâini, dar şi spălatul corect pe mâini, pentru că acest lucru nu este de cele mai multe ori cunoscut. Spălatul este superficial şi nu înlătură în mod eficient microorganismele decât dacă are o anumită durată şi acoperă toată suprafaţa mâinilor, inclusiv suprafeţele interdigitale şi dosul mâinii.”

Probele prelevate de pe mâinile copiilor vor fi transportate la spitalul Victor Babeș în condiţii de siguranţă.

Sapunul lichid preferat în locul celui solid

Directorul medical la Spitalul de boli infecţioase şi tropicale “Dr. Victor Babeş”, dr. Simin Florescu:”Acolo vor fi incubate, după care vor fi citite, fotografiate, filmate, în condiţiile de laborator clinic de microbiologie din Spitalul Victor Babeş. Imaginile respective vor fi transmise către şcolile de unde s-a recoltat, către copii. Li se va arăta: ‘Uite ce a fost pe mâna curată! Uite ce a fost pe mâna murdară! Eventual ne gândim să adăugăm şi nişte explicaţii date de medicii de laborator care vor citi culturile respective. După care acele plăci se distrug ca orice material de laborator, în condiţiile speciale.”

Medicii le cer unităților de învățământ să pună la dispoziția copiilor săpun și instalații sanitare de bună calitate. Mai mult, ei consideră că săpunul lichid este de preferat.

Spălatul pe mâini poate preveni aproape jumătate dintre bolile cu transmitere digestive. Este o bună  metodă de prevenire a bolilor cu transmitere aerogenă.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Nereguli grave la achiziția de incubatoare

Articolul următor

Medicamente inovative pe lista de compensate

Articole în trending