Cine ar trebui să facă ecografia Doppler arterială la picioare?

Cine ar trebui să facă ecografia Doppler arterială la picioare? Medicii spun că este indicat să o facă toți cei care acuză dureri la nivelul membrelor inferioare sau care le simt în permanență reci și obosite.

Ce este ecografia arterială?

Specialiștii Spitalului Militar Central Carol Davila din București spun că ecografia arterială este o tehnică ce permite evaluarea și vizualizarea arterelor. Este utilă în special dacă acestea sunt îngustate în anumite teritorii prin formarea de plăci de aterom (plăci de colesterol) sau trombi (cheaguri de sânge). Metoda este neinvazivă și presupune folosirea unui ecograf cu sonda dedicată explorărilor vasculare. Acesta dă posibilitatea de a observa anatomia arterelor (traiect, perete, conținut), dar și funcționalitatea lor (gradul de înfundare) prin măsurarea vitezelor coloanei de sânge. De multe ori, examenul este solicitat de medici ca screening în diferite boli. Este vorba despre diabet zaharat, la pacienții fumători care au valori crescute ale colesterolului sau, în anumite situații, înaintea unor intervenții chirurgicale cardiovasculare sau ortopedice.

Cine ar trebui să facă ecografia Doppler arterială la picioare?

De asemenea, specialiștii atrag atenția că durerile la nivelul gambei, coapsei sau a feselor la efort și care se ameliorează în repaus trebuie să vă trimită la medic. Aceste tipuri de dureri au indicație de ecografie Doppler arterială. Un simptom nespecific este senzația permanentă de picioare reci și obosite, însoțită frecvent de amorțeală.

Care este pregătirea pentru ecografia arterială?

Tehnica nu presupune o pregătire specială. Atunci când este indicată periodic, ar trebui efectuată cu același aparat, de către același medic, pentru a crește sensibilitatea măsurătorilor. De obicei se efectuează la ambele picioare, comparativ. Există situații în care medicul sau pacientul solicită examinarea unui singur membru. In practică, nu de puține ori, se solicită concomitent efectuarea ecografiei venoase, deoarece patologia arterială poate să fie asociată unei afectări venoase.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

1.415 de noi cazuri de COVID 19 în ultimele 24 de ore

Articolul următor

53 de români cu COVID -19 au murit într-o singură zi

Articole în trending