5 000 de amputații anuale la pacienții diabetici. Și vorbim numai de amputații la nivelul membrelor inferioare. Medicii spun că podiatrul ar putea contribui la o reducere majoră a ratei amputațiilor. Ei cer introducerea unor programe pentru formarea de specialiști în acest domeniu.
Medicii fac 14 amputații în fiecare zi
Specialiștii spun că din cele 5 000 de amputații pe care le fac în fiecare an 30 la sută sunt majore. Diabetul este principalul factor de risc pentru amputațiile non-traumatice. Din această cauză medicii diabetologi atrag atenția autorităților că includerea unui profesionist podiatru în echipă ar putea reduce cu până la 85% rata amputațiilor.
Președintele Societății de Neuropatie Diabetică, prof. dr. Gabriela Radulian: „Din punct de vedere al abordării prin prisma neuropatiei diabetice este nevoie de prezența unei echipe multidisciplinare. Alături de medicul diabetolog, trebuie să existe neurologul, ortopedul, chirurgul de chirurgie vasculară. În mod obligatoriu trebuie să existe și podiatrul. Numai într-o astfel de abordare multidisciplinară putem să realizăm ceea ce ne dorim. Abordarea piciorului diabetic în contextul frecvent al prezenței ulcerațiilor și infecțiilor în vederea reducerii riscului de amputației. Acesta este obiectivul major pentru care noi toți ne implicăm în această echipă, iar prezența podiatrului devine extrem de importantă. În acest contex, în calitate de reprezentant al UMF „Carol Davila” București este clar pentru noi toți că trebuie să realizăm și o abordare prin prima pregătirii acestor podiatri. ”
5 000 de amputații anuale la pacienții diabetici
Specialiștii spun că în acest moment ar fi necesar introducerea unui program de masterat în podiatrie.
Decanul Facultăţii de Medicină din Cluj, Anca Buzoianu: “La Facultatea de Medicină din Cluj, pe care o conduc, am structurat deja un masterat de podiatrie cu durata de doi ani pe care dorim să îl începem cât mai repede. Acum se află în momentul de faţă în stadiul de acreditare. Dezvoltarea acestui masterat sperăm să fie de un real folos pentru echipele interdisciplinare de profesionişti medicali şi în final pentru pacienţi.”
Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, Ioan Andrei Vereşiu: “Integrarea podiatrilor în centrul activităţilor de asistenţă medicală pentru persoanele cu afecţiuni ale piciorului conduce, printre altele, la minimizarea impactului şi consecinţelor bolilor de durată, prevenirea şi întârzierea deteriorării produse de afecţiunile cronice. Mai mult, menţinerea pacienţilor în stare activă şi în câmpul muncii, reducerea nevoii de intervenţie secundară, chirurgicală sau farmacologică, reducerea internărilor şi a trimiterilor pentru spitalizare ne-necesare. Foarte important, contribuie la reducerea sarcinii pentru medicii generalişti şi echipele de asistenţă medicală primară.”
Ce este podiatria?
Podiatria se ocupă cu cercetarea, prevenirea, diagnosticare și tratamentul deformărilor piciorului și structurilor aferente. De cunoștințele acestor specialiști ar putea beneficia pacienții cu diabet, cu boli musculoscheletale care implică afectarea piciorului ,copiii, persoanele în vârstă sau sportivii.