Cei care se tem de spitale se vor putea vaccina în “locuri atipice”. Potrivit președintelui CNCAV, vor fi amenajate puncte de imunizare în gări, aeroporturi, muzee, pe stadion și chiar între blocuri pentru cei care se tem de injecții și de spitale.
Echipele medicale din mediul urban vor vaccina la sate
De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță spune că în acest moment este foarte important să fie dus vaccinul cât mai aproape de beneficiari.
Președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță: “Dacă, până la acest moment, campania de vaccinare s-a bazat foarte mult pe centre de vaccinare fixe – sunt aproape 1.000 de centre de vaccinare, cu aproape 1.500 de fluxuri în care oamenii au programare sau se pot prezenta -, în momentul de faţă este important să aducem vaccinul cât mai aproape de beneficiari, ceea ce înseamnă operaţionalizarea unui număr cât mai mare de echipe mobile la nivelul fiecărui judeţ, încât să avem o acoperire geografică crescută, în mod deosebit pe zona rurală, unde există doritori care vor să se vaccineze, însă sunt foarte mulţi alţi factori care intervin în acest lanţ decizional şi oamenii nu ajung efectiv să se vaccineze. Tocmai de aceea cred că pentru vaccinarea în mod deosebit pentru mediul rural am identificat câteva soluţii punctuale, şi anume unul dintre conceptele pe care le propunem şi pe care ne dorim să îl punem în practică în perioada imediat următoare este cel care se referă la ‘oraşul vaccinează satul.”
Cei care se tem de spitale se vor putea vaccina în “locuri atipice”
Cât despre locurile atipice de vaccinare, dr. Gheorghiță afirmă că că ideea este de a distanţa acest proces al vaccinării de un gest medical propriu-zis.
Președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță: “Şi atunci este bine să găsim acele locaţii potrivite, cum ar fi, muzee, gări, aeroporturi, stadioane, diverse localităţi turistice, pe litoral, la munte, acolo unde există o interacţiune crescută între persoane. În momentul în care ridicăm o serie de restricţii, oamenii vor interacţiona mai mult. Și vom identifica care sunt acele zone în care există o interacţiune crescută de persoane şi ne dorim să ajungem cu vaccinul în zona respectivă. De asemenea, tot conceptul de mobilitate reprezintă şi organizarea de puncte de vaccinare în urban, între blocuri, practic, grupat anumite blocuri să fie arondate unor puncte de vaccinare fixe, care să poată să fie ulterior mutate de la o anumită regiune la alta, încât să avem o acoperire mai mare.”