Ce sunt lipoamele și cum se tratează? Medicii atrag atenția că tot mai mulți oameni sunt afectați de apariția lipoamelor, iar internetul este plin de rețete miraculoase care promit minuni.

Lipoamele pot fi eliminate numai prin intervenție chirurgicală

Lipoamele sunt tumori benigne ale țesutului adipos, formate din celule adipoase normale, încapsulate într-un țesut fibros. În interiorul lipomului se găsesc, de asemenea, mici septuri fibroase care conțin vase capilare foarte fine.

Medic dermatolorg: Manuela Ravescu: “Cel mai frecvent, lipoamele apar pe gât, trunchi, partea superioară a brațelor, axilă sau scalp. Sunt formațiuni rotunde, cu diametrul de 1-3 cm, bine delimitate, consistență moale și elastică, mobile pe țesuturile înconjurătoare. Lipoamele cresc încet și pot ajunge până la un diametru de 6-7 cm.”

Majoritatea lipoamelor apar din cauza unor modificări genetice, motiv pentru care sunt des întâlnite în cadrul aceleași familii.

Ce sunt lipoamele și cum se tratează?

Specialiștii atrag atenția că numai un medic poate pune diagnosticul de lipom, iar tratamentele minune de pe “internet” nu ar trebui luate în seamă. Ele mai pot apărea și post-traumatic, dacă zona respectivă a fost afectată de o lovitură puternică. Nu au nici un fel de legătură cu obezitatea sau regimul alimentar.

Medicul dermatology, Manuela Ravescu: “Există 2 tipuri de tratamente: excizia chirurgicală – se face cu anestezic local, se elimină lipomul, inclusiv capsula sa, se suturează pielea. Pacientul își reia imediat activitatea, iar firele se scot după 7 zile. Mai sunt injecțiile cu fosfotidilcolină și deoxicolat de sodiu – necrozează celulele adipoase și, ulterior, resturile celulare se elimină. Metoda este mai blândă, dar pentru că nu se elimină capsula, lipomul poate
recidiva.”