2.500 de români fac melanom în fiecare an . Jumătate dintre ei își pierd viața pentru că ajung mult prea târziu la medic. Grav este și faptul că în ultimii 10 ani, numărul melanoamelor diagnosticate anual au crescut cu 53 de procente la nivel global.
Cancerul de piele omoară
Specialiștii spun că persoanele cu peste 100 de alunițe au un risc de șapte ori mai mare de a dezvolta melanom decât cele cu maxim 15 alunițe.
Medic dermatolog, dr. Mihaela Leventer: “se presupune că avem 4,5 la sută cazuri de cancere de piele în estul Europei. Asta înseamnă în jur de 2 000 de cazuri de melanom pe an, tumoră gravă, și tot 45 de mii de carcinoame noi pe an, dar din păcate ele nu sunt raportate, și nu sunt în vizorul organizatorului de sănătate. Sunt ignorate de diagnostice și de coduri în momentul de față și nu avem o situație reală. Experiența noastră este că numărul lor sunt în creștere, dar raportarea statistică este defectuoasă”.
Potrivit studiilor, 90% dintre români nici măcar nu sunt conștienți de existența carcinomului cutanat (cancerul de piele).
Atenție la alunițe!
Medic dermatolog, dr. Mihaela Leventer: „Orice aluniță care apare după vârsta de 25 de ani este suspectă și trebuie controlată regulat. Controlul periodic este cel mai important mijloc de diagnostic al tumorii în fazele de început, când încă este vindecabilă. Ar trebui să facem screening de piele așa cum facem analizele anuale de sânge sau poate chiar mai des. Din aceeași categorie face parte și biopsia care, desi sună înfricoșător, nu este decât o banală analiză”.
La persoanele cu un număr de peste 100 de alunițe, riscul este de 7 ori mai mare față de persoanele care au sub 15 alunițe. Alți factori care pot determina creșterea numărului de alunițe noi, precum și apariția unui melanom, includ și expunerea la soare sau radiațiile UV artificiale din saloanele de bronzat. Biopsia este cea care poate salva vieți.
2.500 de români fac o formă gravă de cancer de piele anual
Medic dermatolod, dr. Anca Stanciu: „O biopsie de piele este necesară pentru a diagnostica cea mai mare parte din afecțiunile dermatologice. Prin această procedură, medicul recoltează o porțiune de țesut și o trimite la laborator, unde este studiată de dermatopatolog la microscop”.
Medicii recomandă examinarea periodică a pielii. Aceasta se poate face de către pacient sau de către medic prin screeninguri de piele.
Medic dermatolog, dr. Mihaela Leventer: “modificicările care apar la vedere, orice bubiță care nu se vindecă, care nu se autolimitează în 2 luni ar trebui să ducă pacientul la doctor. Orice modificare într-o așa zisă aluniță privind culoarea, dimensiunea, ar trebui să ducă pacientul la doctor”.