Ce efecte adverse pot apărea după vaccinarea cu Johnson&Johnson? Reprezentanții Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti Covid-19 au prezentat prospectul serului. De altfel, România ar putea primi prima tranșă din acest vaccin la mijlocul lunii aprilie.
Vaccinul se poate administra într-o singură doză
Potrivit autorităților acest vaccin se poate administra într-o singură doză. De asemenea, datele arată că acesta are o eficacitate de 67%. Este cel de-al patrulea vaccin aprobat de Comisia Europeană pentru a fi utilizat în țările UE. Serul este recomandat pentru imunizare activă pentru prevenirea bolii COVID-19, cauzată de virusul SARS-CoV-2, la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste. La copii și adolescenți nu au fost stabilite siguranța și eficacitatea vaccinului pentru că nu au fost făcute studii și nu sunt date disponibile. Totodată, nu este nevoie de ajustarea dozelor la persoanele peste 65 de ani. Administrarea serului se face doar prin injecție intramusculară, de preferat în mușchiul deltoid, în partea superioară a brațului. Specialiștii nu recomandă injectarea acestuia intravascular, intravenos, subcutanat sau intradermic. Serul a fost administrat la un număr total de 21 895 de adulți. Siguranța vaccinului a fost evaluate în cadrul unui studio de fază 3 care este în curs de desfășurare. Protecția începe la aproximativ 14 zile după vaccinare. La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu COVID-19 Johnson & Johnson să nu ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate.
Ce efecte adverse pot apărea după vaccinarea cu Johnson&Johnson?
În studiul COV3001, cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%). Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 9% dintre participanți. Majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1–2 zile de la vaccinare și reacțiile adverse au avut intensitate ușoară până la moderată și durată scurtă (1–2 zile). Reactogenitatea a fost în general mai ușoară și a fost raportată mai rar la adulții mai în vârstă (763 adulţi ≥65 ani). Specialiștii recomandă ca vaccinarea să fie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută. Prezenţa unei infecţii minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării. Puteți citi prospectul integral AICI.