EMA recomandă folosirea celui de-al patrulea vaccin anti COVID-19 în UE

EMA recomandă folosirea celui de-al patrulea vaccin anti COVID-19 în UE. Este vorba despre serul produs de Johnson & Johnson pentru care este necesară o singură doză.

Cum acționează acest vaccin?

După o evaluare amănunțită, Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a concluzionat prin consens că datele privind vaccinul sunt concludente și îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranță și calitate. Serul poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani.

Directorul executiv al EMA, Emer Cooke: “Cu această ultimă opinie pozitivă, autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor. Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat ca doză unică.”

EMA recomandă folosirea celui de-al patrulea vaccin anti COVID-19 în UE

Serul are un alt virus (un adenovirus) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2. Aceasta este o proteină a virusului SARS-CoV-2 de care are nevoie pentru a intra în celulele corpului. Adenovirusul transmite gena SARS-CoV-2 în celulele persoanei vaccinate. Celulele pot folosi apoi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște proteina spike ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o viza. Potrivit specialiștilor, adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu provoacă boli. Studiul care a stat la aprobarea serului a arătat că acesta are o eficacitate de 67%. Potrivit EMA, efectele secundare din studiu au fost de obicei ușoare sau moderate și au fost eliminate în câteva zile după vaccinare. Cele mai frecvente au fost durerea la locul injectării, cefaleea, oboseala, durerea musculară și greața.

Alte trei vaccinuri, Novavax, CureVac și Sputnik V, sunt în proces de evaluare pe masa specialiștilor europeni.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Cum descoperim deficitul de fier din organism?

    Articolul următor

    Ministerul Sănătății lucrează la o nouă Strategie Națională de Sănătate

    Articole în trending