Care sunt riscurile infectării cu SARS-COV-2 la femeile însărcinate? Riscul este mare, spun medicii, din cauza stării de imunosupresie a gravidei. Contrar asteptărilor, nou-născuții nu sunt predispuși la infecții severe.

Care este riscul de transmitere la făt?

Medicii de la Maternitatea Giulești spun că femeile însărcinate sunt mai susceptibile la infecții din cauza stării de imunosupresie cauzată de sarcină. Contrar asteptărilor, nou-născuții nu sunt predispuși la infecții severe. Totuși, informațiile sunt limitate în ceea ce privește efectele infecției cu oronavirus la femeile gravide și nou-născuți, din cauza numărului limitat de cazuri.

Medic la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, asistent univ. dr. Andreea Velișcu Carp: “Într-un studiu realizat pe 147 de gravide, s-a observat o rată de 8% de infecții severe (în populația generală este de 13,8%) și o rată de 1% de infecții critice (în populația generală este de 6.1%). Dar dacă gravida are comorbidități, aceasta prezintă un risc mai mare de infecție severă. Femeile gravide nu prezintă un risc crescut de infectare cu coronavirus, în comparație cu populația generală. Însă, în ceea ce privește transmiterea verticală, adică transmiterea de la mamă la făt înainte de naștere sau în timpul nașterii, dovezile sunt contradictorii.”

Care sunt riscurile infectării cu SARS-COV-2 la femeile însărcinate?

Medicii spun că în sarcină există o stare de hipercoagulabilitate. Datele recente arată că infecția cu coronavirus predispune la hipercoagulabilitate.

Medic la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, asistent univ. dr. Andreea Velișcu Carp: “Acest lucru determină creșterea riscului de tulburări de coagulare la pacientele gravide cu COVID-19. În plus, lipsa mișcării din cauza izolării la domiciliu sau a internării în spital, reprezintă un risc suplimentar. Datele disponibile până acum arată că nu există efecte adverse asupra fătului. S-a observat o creștere a ratei de naștere prematură. Dar probabil aceasta este o cauză a indicațiilor materne legate de infecția cu coronavirus.”

Medic rezident Obstetrica-Ginecologie – Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, dr. Mihaela Braga: “Recent au apărut două studii care demonstrează prezența anticorpilor Ig M în serul nou-născuților. Cum anticorpii Ig M nu traversează placenta, este clar că aceștia provin din răspunsul fătului la infecția din uter. Este nevoie însă de studii pe loturi mai mari de pacienți ca să poată fi trasă o concluzie.Majoritatea femeilor gravide vor prezenta simptome ușoare sau moderate. Asemănătoare celor din cadrul gripei: tusea, febra, dificultățile în timpul respirației, durerile de cap, lipsa mirosului sunt alte simptome relevante.”

Ce trebuie urmărit în starea unei gravide în această perioadă dificilă?

Cei doi medici spun că o altă problemă importantă legată de sarcină este monitorizarea gravidelor în această perioadă dificilă. S-au luat măsuri suplimentare de limitare a răspândirii virusului în toate maternitățile. Aparținătorii nu au acces în unitatea medicală, echipamente de protecție suplimentare atât pentru personalul medical, cât și pentru gravide, reguli noi de distanțare. Multe gravide sunt sceptice în ceea ce privește controalele periodice în această perioadă, care, de altfel, sunt importante pentru a evita complicațiile legate atât de mamă, cât și de făt. Același lucru este valabil și pentru cazurile urgente, gravidele fiind încurajate să se prezinte cât mai repede la camera de gardă. Pe de altă parte, să nu uităm că există recomandări suplimentare pentru femeile însărcinate de a stopa fumatul, mai ales în această perioadă, deoarece se pare că fumatul este asociat cu un risc mai mare de infecție severă COVID-19.Un alt aspect important al acestei pandemii este efectul asupra sănătății mintale.