Care este rolul dietei în boala COVID-19? Specialiștii au ajuns la concluzia că sunt anumite diete care sunt capabile să atenueze o inflamație.

Despre ce diete este vorba?

Cercetările nutriționale le-au arătat medicilor că dietele cu restricție de carbohidrați sau cele care conțin alimente cu indice glicemic scăzut sunt benefice și atenuează inflamația.

Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”, prof. dr. Diana Margină: “Cercetările nutriționale arată că există unele tipuri de diete capabile să atenuez o inflamație (diete cu restricție de carbohidrați / alimente cu indice glicemic scăzut, diete bogate în fibre, dietă mediteraneană / dietă nordică etc.). COVID-19 este asociat cu un răspuns inflamator sever al corpului; conform evaluării clinice, pacienții cu o afecțiune  anterioară  (obezitatea, diabetul de tip II) prezintă un risc crescut de răspuns patologic sever la expunerea la SARS-Cov2. Deci, este extrem de important să evaluezi capacitatea anumitor diete componente pentru a îmbunătăți răspunsul imun și pentru a reduce riscul de severitate patologie asociată cu COVID 19.”

Care este rolul dietei în boala COVID-19?

În cadrul celei de a 4-a Conferințe a Asociației Române de Imuno – Dermatologie și a 49-a Conferință a Societății de Imunologie din România, specialiștii au arătat că imunitatea pre-existentă a celulelor T la coronavirusurile răcite comune poate determina răspunsul la SARS-CoV-2.

Facultatea de Medicină, Universitatea din Verona, prof. dr. Donato Zipetto: “Răspunsurile serologice, atât la virusul SARS-CoV-1, cât și la virusul SARS-CoV-2, au unele caracteristici unice care sugerează amorsarea reactivă încrucișată de către alte coronavirusuri umane (hCoV). Cinetica timpurie și amploarea acestor răspunsuri sunt, în unele cazuri, asociate cu rezultate clinice mai slabe în SARS și COVID-19. Răspunsurile anticorpilor hCoVs cu reacție încrucișată au fost detectate atât la pacienții cu SARS, cât și la cei cu COVID-19. Există, de asemenea, dovezi că imunitatea pre-existentă a celulelor T la coronavirusurile răcite comune poate determina răspunsul la SARS-CoV-2.”