Căpușele vor fi extrase în UPU! Asta prevede protocolul pentru profilaxia muşcăturii de căpuşă, făcut pentru ca pacienții să nu mai fie plimbați, ore în șir, între spitale pentru a fi extrasă căpușa și pentru a primi tratamentul profilactic. De astazi, protocalul este distribuit unităților sanitare.

Pacienți plimbați ore în șir între spitale pentru o căpușă

Ministrul Sănătății spune că medicii fac medicină defensivă și că nu este normal ca un copil să aștepte 6 ore pentru a-I fi extrasă o căpușă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Am făcut o vizită inopinată la Spitalul Grigore Alexandrescu la Unitatea Primiri Urgențe. (…)  Au venit niște părinți la mine acolo și mi-au spus că sunt cu copiii mușcați de căpușe. Au fost la Matei Balș, unde li s-a prescris o rețetă, au fost trimiși la Grigore Alexandrescu sau la Marie Curie pentru a li se extrage căpușa. Stateau de 4-6 ore, nici nu mai știu. Și norocul meu, sincer, de gardă era șefa UPU. Mi-a spus “noi nu avem competențe să scriem antibiotice”. Zic aveți competențe. “Dar n-avem protocol pentru mușcătura de căpușă”.

Căpușele vor fi extrase în UPU

Au fost convocați managerii spitalelor Matei Balș, Victor Babeș, Grigore Alexandrescu și Marie Curie și a fost făcut acest protocol.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Dacă e nevoie să ne acoperim de documente ne acoperim. Asta apropo de faptul că facem medicină defensive. Protocolul îl vom repartiza unităților de primiri urgență și vom face și publicitate, astfel incat copiii, adultii, mușcați de căpușe să poată să meargă în UPU unde există chirurgie să poată fi extrase căpușele”.

Protocolul a fost distribuit astăzi untăților sanitare.