Când este indicat să se imunizeze anti-COVID pacienții oncologici?

Când este indicat să se imunizeze anti-COVID pacienții oncologici? Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România spune că este de preferat ca vaccinul să fie făcut înainte de începerea unui tratament oncologic.

Pacienții care fac radioterapie se pot imuniza fără probleme

Conf. univ. dr. Dana Lucia Stănculeanu precizează că pacienții care fac radioterapie își pot face vaccinul fără nici un fel de probleme. Cei care fac chimioterapie trebuie să discute acest aspect cu medicul curant.

Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, conf. univ. dr. Dana Lucia Stănculeanu: “La persoanele cu chimioterapie discutăm de mai multe aspect. Discutăm de boală pe care o au, de chimioterapie, de momentul în care sunt față de chimioterapie și atunci este importantă discuția pacientului cu medicul curant. Dacă discutăm de pacienți care fac tratament hormonal, aici sigur că nu încape discuție de administrarea vaccinului. Pentru cei care sunt în curs de chimioterapie și de imunoterapie discuția rămâne între pacient și medicul curant.”

Când este indicat să se imunizeze anti-COVID pacienții oncologici?

Cât despre pacienții cu boli hematologice maligne, preşedintele Colegiului Medicilor din România, medicul primar hematolog Daniel Coriu, spune că se pot vaccina, însă acest moment trebuie decis împreună cu medicul hematolog curant.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu: “Da. Se pot vaccina. Care sunt bolile hematologice maligne? Sunt multe: limfoamele, mielomul multiplu, sindromul mielodispalzic, leucemii acute, leucemii cronice. Un răspuns bun la vaccinare presupune un sistem imun foarte bun. Pentru pacienţii hematologici lucrurile nu stau chiar aşa. Există o imunodeficienţă legată de boală. Aproape toate bolile hematologice maligne au o imunodeficienţă, pentru că ele sunt boli ale sistemului imun (…) A doua problemă este legată de terapie, care din nou vine ca un factor adiţional şi loveşte în sistemul imun al pacientului. Vaccinarea trebuie să o facem la toţi, dar momentul vaccinării este foarte important şi acest lucru trebuie decis împreună cu medicul hematolog curant.”

Precizările au fost făcute în cadrul evenimentului “Întrebări și răspunsuri: Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor”, organizat de Colegiul Medicilor din România.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Persoanele care au primit a doua doză de vaccin anti-COVID, exceptate de la carantină

    Articolul următor

    Medic: Vaccinul anti-COVID nu poate să producă boala

    Articole în trending