Aproape o treime dintre persoanele vindecate de covid se întorc la spital în următoarele cinci luni. Din păcate, unul din opt pacienți moare, arată un cel mai mare studiu realizat de cercetătorii britanici.
Boala lasă sechele pe termen lung
Efectele infecției este devastatoare în cazul celor care au avut o formă severă a bolii, arată studiul realizat de Universitatea Leicester și de Oficiliu Național pentru Statistică. Potrivit The Telegrapf, mulți dintre pacienții care se întorc la spital manifestă probleme mari la inimă, au diabet și afecțiuni cronice la rinichi și ficat. Dintre 47.780 de persoane care au fost externate în primul val, 29,4% au fost reinternate în spital în următoarele cinci luni. 12,3% dintre aceștia au murit.
Autor al studiului și profesor în domeniul diabetului și medicinii vasculare la Universitatea Leicester, Kamlesh Khunti: “Oamenii se vindecă, pleacă acasă, dar au efecte pe termen lung. Se întorc la spital și mor. Vedem că aproape 30% dintre ei vin la spital. Asta înseamnă foarte mulți oameni. Mesajul este unul foarte clar: trebuie să ne pregătim pentru efectele COVID pe termen lung. Este o sarcină uriașă să urmărim acești pacienți.”
Aproape o treime dintre persoanele vindecate de covid se întorc la spital
Oamenii de știință au arătat în cadrul unui studiu că plămânii celor care au murit din cauza COVID-19 prezintă leziuni extinse. De altfel, aceștia au început să vorbească despre COVID de lungă durată, în cazul căruia pacienții manifestă simtome luni de zile. În luna decembrie, ONS a estimat că una din 10 persoane care se infectează cu noul coronavirus va avea simptome care vor dura 3 luni sau mai mult. Aproximativ 186.000 de persoane din gospodăriile private din Anglia, în noiembrie, trăiau cu simptome Covid-19 care persistaseră între cinci și 12 săptămâni, arată cele mai actualizate date ONS.