Cancerul omoară 140 de români în fiecare zi. Specialiștii spun că asta se întâmplă pentru că, de cele mai multe ori, bolnavii vin în stadii avansate ale bolii. Pacienții și chiar medicii spun că am ajuns în această situație din cauza deficiențelor sistemului de sănătate.
83 461 cazuri noi de cancer în 2018
Din păcate numărul celor care fac o formă de cancer este în creștere. Mai grav este că medicii se confruntă cu cazuri din ce în ce mai severe. Într-un singur an au murit 50 de mii de români din cauza acestei maladii. Speciliștii sunt de părere că 30-40 de mii dintre aceste cazuri ar fi putut fi evitate.
Managerul Institutului Oncologic București: dr. Lidia Kajanto: “Din păcate, la noi vin cazurile cele mai complexe, pe ultima sută. Pentru că nu se lucrează în echipă. Medicii de familie își trimit pacienții la diverși colegi și nu îi trimit în centrele abilitate, unde există specialiști. “
Cancerul omoară 140 de români în fiecare zi
Aceste cifre alarmante ar putea fi evitate, spun speciliștii. Pentru asta ne trebuie programe și strategii coerente. Îngrijorător este și faptul că în România nu există un Registru Național de Cancer și prin urmare se estimează că numărul bolnavilor ar fi mult mai mare.
Președintele Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia: “Pacientul luptă mai mult cu sistemul decât cu boala. Lipsa fondurilor pentru investigații pentru ca medicul să îi poată trasa linia terapeutică. Lipsa medicamentelor și medicamente uzuale care nu sunt prea scumpe. Faptul că nu știe cui să se adreseze, nu este consiliat psihologic și până la urmă cel mai trist este că se intrerupe și tratamentele deja începute și care îi țin în viață. Din păcate, în România fiind un subprogram separate (n.r. chimioterapia) de radioterapie, nu pot fi făcute amândouă concomitent deoarece trebuie decontate în mod separat. Pacientul trebuie să mai aștepte încă o lună, încă o lună până să ajungă să facă și radioterapie. Radioterapia este insuficientă în România și nu rezolvă decât în proporție de 30 la sută necesarul. Restul pacienților mor cu zile sau care dispun de finanțe merg și se tratează în străinătate.”
De ce lipsesc medicamentele oncologice?
Pacienții se plâng că ajung greu la tratamente. Procesul durează mult prea mult pentru un bolnav de cancer. Și atunci când într-un final li se poate stabili linia terapeutică, nu se găsesc medicamentele.
Președintele Societății Naționale de Oncologie Națională, prof. dr. Dana Stănculeanu: “Avem tratamente inovative care sunt administrate, terapii ultramoderne. Sigur că în procesul de tratament apar lipsurile, lipsuri de care nu v-aș putea spune că nu am un răspuns. Probabil este o greutate care ține de decidenții politici. “
Medicii spun că problema mai vine și de la distribuitorii de medicamente și că au ajuns la mâna acestora.
Managerul Institutului Oncologic București: dr. Lidia Kajanto: “Avem o problenă cu partea de achizițiile publice. Avem o procedură de achiziții pe citostatice, este pusă de anul trecut din august și nu s-a finalizat nici acum. Din cauza faptului că ne cer tot felul de planificări. Atâta timp cât prețurile sunt impuse și sunt prețurile maximale nu știu ce planificări ne cer. Sunt sincope în aprovizionarea cu medicamente, dar care nu țin de noi. Când au fost probleme s-au luat și pe achiziții directe, ceea ce nu este corect.”
Cert este că datele alarmante și problemele din sistem arată că este o nevoie acută de măsuri de prevenție. Acestea ar putea duce la scăderea mortalității și a costurilor în tratamentul cancerului. Din 2009 și până în prezent, numărul bolnavilor de cancer s-a dublat.