Autoritățile au identificat încă 50 de paturi ATI pentru pacienții COVID în Capitală

Autoritățile au identificat încă 50 de paturi ATI pentru pacienții COVID în Capitală. Mai mult, reprezentanții Ministerului Sănătății au făcut apel la celelalte spitale să preia din sarcina de evaluare a pacienților COVID-19 pentru a degreva spitalele de boli infecțioase și cele de pneumologie.

Locurile din terapie intensivă sunt în permanentă dinamică

Medicul Andreea Moldovan a precizat că Ministerul Sănătății va stabili mâine și numărul de paturi de terapie intensivă suplimentare la nivel de țară.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andreea Moldovan: “Știm cu toții că ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri. Observăm o creștere a numărului de pacienți cu forme medii și severe de infecție cu noul coronavirus, care necesită acces și terapie în secțiile de terapie intensivă. Am discutat ca, pe lângă, paturile actuale ATI dedicate pacienților cu COVID să avem acces la alte paturi suplimentare ATI din spitalele de unde infrastructura o permite și de unde există capacitatea de investigație corectă a pacienților pentru a le oferi o îngrijire medical cât de bună se poate. De fapt, diferența de supraviețuire și de letalitate o face tocmai o îngrijire corectă în unități de terapie intensivă unde acest lucru se poate face corect. (…) La nivel de București avem un surplus, momentan, identificat de aproximativ 50 de paturi de terapie intensivă și 140 de paturi de terapie intermediară. Un alt apel către spitalele cu care am discutat astăzi a fost să preia această sarcină de evaluare a pacienților COVID. Tocmai pentru a scădea presiunea pe spitalele de infecțioase sau de pneumologie care sunt încărcate în prezent.”

Autoritățile au identificat încă 50 de paturi ATI pentru pacienții COVID în Capitală

Șeful DSU a precizat că în această dimineață în Capitală nu mai era nici un loc liber în secțiile ATI destinate pacienților infectați cu noul coronavirus.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat: “Situația locurilor este una în dinamică. Este posibil ca dimineața să avem un număr de locuri, iar după-amiaza să nu mai avem nici un loc pentru că se ocupă. În acest moment, din ce știu la București nu mai sunt locuri libere. Aceste locuri care au fost identificate urmează să fie puse în funcțiune. În țară, dimineață mai erau 20-30 de paturi, dar asta se schimbă. Este în dinamică. (…) În acest moment, la București noi am adus prima unitate de terapie intensivă mobile la Sfântul Ioan. Se lucrează la instalarea ei. Mai avem în intenție să mai aducem una la Spitalul Victor Babeș. Asta înseamnă că ar fi trei pe lângă cea de la Marius Nasta. Știm că condițiile nu sunt identice cu cele dintr-o secție interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână bolnavul într-o unitate de primiri urgență.”

Personalul medical va fi detașat în zonele cu presiune mare

Mai mult, dr. Raed Arafat spune că pentru a rezolva problema personalului medical vor fi detașate cadre din zonele unde presiunea este mai mică în zonele cu presiune mare.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat: “Lucrăm prin detașare și prin mutarea personalului din zonele mai puțin cu presiune în zonele cu presiune mai mare. Este normal acest lucru. (…) Sunt peste 1500 de medici de terapie intensivă. Dacă luăm și rezidenți și tto atingem, dacă nu greșesc, nu vreau să dau cifre greșite vreo 2000. Dar, medici pensionari, da. Sunt medici care au venit să ajute, sunt medici în vârstă care lucrează și ajută. Nu sutn numai medici tineri care lucrează. Există și medici cu experiență mare care ajută în acest moment.”

Mâine autoritățile vor relua discuțiile privind numărul de paturi de terapie intensivă și terapie intermediară la nivelul spitalelor județene.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Andrei Baciu: 4.300 de doze de vaccin AstraZeneca au fost puse deoparte câteva zile

    Articolul următor

    România nu întrerupe vaccinarea cu AstraZeneca

    Articole în trending