Au apărut primele cazuri de gripă. Vorbim de primele 3 cazuri confirmate cu virusul AH1 confirmate în acest sezon rece, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.
Au apărut primele cazuri de gripă
La nivel naţional, numărul total de infecţii respiratorii acute a depăşit 92.000. Este cu 9.6% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Atât răcelile, cât și gripa sunt infectii virale respiratorii, însă există o mare diferență între ele. Vorbim de simptomatologie, dar și de riscul de complicații, care este mult mai mare în cazul gripei. Cei mai expuși infecțiilor respiratorii sunt copiii.
Nu luați antibiotic!
Medicii trag încă o dată un semnal de alarmă. Cei mai mulți dintre români iau antibiotice sau le administează copiilor antibiotice după ureche atunci când răcesc.
Medic boli infecțioase, Institutul Matei Balș, Adrian Marinescu: “ar trebui să avem o vedere de ansamblu şi să ne gandim că febra este o reacţie de apărare a organismului. Este adevărat că cei mici au, de cele mai multe ori, febră de cauză infecţioasă. În general, sunt infecţii virale. Indiferent că vorbim de “guturai”, de gripă sau de o amigdalită, atunci când de vină este un virus, este inutil să luăm antibiotic. Cel mic va putea să aibă reacţii adverse sau vom “ajuta” la apariţia rezistenţe”.
Cum deosebim răceala de gripă?
Antibioticul crește rezistența bacteriilor. Atunci când este nevoie de un tratament antibiotic, ceea ce se poate întâmpla atunci când virozele respiratorii se suprainfectează, când secrețiile devin purulente, acesta nu mai este eficient.
Medic boli infecțioase, Institutul Matei Balș, Adrian Marinescu: “sfatul meu este să folosim antibioticul atunci când medicul pune diagnosticul de afecţiune bacteriană. Oricum, antibioticul va fi luat doar pe baza prescripţiei medicală. Ca sfat practic, atunci când cel mic are febră mai multe zile, care nu a cedat la administrarea medicamentelor uzuale, folosite în cazul virozei, mai ales dacă starea generală devine mai proastă, este bine să fie consultat de către medic pentru a stabili exact cum stau lucrurile”.
Un debut progresiv cu nas înfundat, tuse, secreții nazale apoase, febră, ne indică o răceală. În cazul gripei, totul începe brusc, cu alterarea stării generale, febră mare, peste 39 de grade, frisoane și dureri musculare.
Până la 28 octombrie, au fost vaccinate antigripal aproape 350.000 de persoane din grupele cu risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.