Atenție la utilizarea cremelor cu estadriol! Agenția Europeană a Medicamentului recomandă  limitarea la patru săptămâni a tratamentului cu cremă cu estradiol cu concentrație ridicată. Este vorba despre cele cu 100 micrograme/gram – 0,01%.

Măsura vrea să reducă la minim riscurile

Reprezentanții Agenției Europeane a Medicamentului: “Această măsură este menită să reducă la minimum riscul de reacții adverse cauzate de estradiolul absorbit în fluxul sanguin. Acesta este conținut de cremele aplicate în interiorul vaginului pentru a trata simptomele atrofiei vaginale la femeile post-menopauză.”

Această decizie a fost luată după ce PRAC a analizat datele disponibile privind siguranța și eficacitatea cremelor cu conținut mare de estradiol. Au analizat inclusiv datele referitoare la cantitatea de estradiol din sânge. Acestea au arătat că, la femeile aflate în post-menopauză care au folosit aceste creme, nivelurile de estradiol din sânge au fost mai mari decât nivelurile considerate normale.

Atenție la utilizarea cremelor cu estadriol!

Specialiștii au ajuns la concluzia că absorbția estradiolului în fluxul sanguin este îngrijorătoare. Acest lucru ar putea duce la efecte secundare similare celor observate cu terapia de substituție hormonală. Aceste crème sunt folosite în tratamentul atrofiei vaginale din cauza deficitului de hormon estrogen la femeile în post-menopauză.