Atenție la stres! Ajută celulele canceroase să se dezvolte. La această concluzie a ajuns o echipă de cercetători din China în urma unui studio realizat pe șoareci. Oamenii de știință spun că stresul susținut poate accelera dezvoltarea celulelor canceroase.
Cu toții știm că stresul cronic, pe care o persoană îl are în mod constant o perioadă lungă de timp, afectează bunăstarea mentală și emoțională. Oamenii de știință au descoperit mai nou că este afectată și sănătatea fizică. Studiile anterioare au legat stresul cronic de afecțiuni cardiace, probleme cu intenstinele și o deterioarare cognitive accelerată.
Stresul are impact asupra activității genetice
Profesorii de la Universitatea Medicală Dalian din China au observat în urma studiului un mecanism cheie declanșat de stresul cronic. Acest mecanism accelerează creșterea celulelor stem canceroase, care generează tumorile. Decoperirile au fost publicate în ”The Journal of Clinical Investigations”.
Co-autorul studiului, Keith Kelley de la University of Illinois din Chicago, citat de medicalnewstoday.com: ”Poți ucide toate celulele dorite într-o tumoră, dar dacă celulele stem sau celulele mamă nu sunt ucise, atunci tumora va crește și va metastaza. Acesta este unul din primele studii care leagă stresul cronic specific cu creșterea celulelor canceroase din sân.”
Stresul ajută celule canceroase să se dezvolte
Mai precis, cercetătorii au studiat acest mecanism pe șoareci cu cancer la sân. Practic, oamenii de știință au pus șoarecii în cuști mai mici decât în mod normal, pentru o săptămână. După, i-au împărțit în două grupuri. Jumătate au fost puși în celule mari și încăpătoare pentru a întrerupe stresul. Ceilalți au stat în încăperi mici pentru încă 30 de zile.
Șoarecii stresați au prezentat schimbări comportamentale ce indică depresia și anxietatea. Au avut, însă, și tumori mai mari decât celălalt grup.
Autorul principal al studiului, Quentin Liu de la Universitatea Dalian: ”Semnalizarea directă între căile stresului și sistemul ce propagă cancerul rămâne complet necunoscută. O mai bună înțelegere a biochimiei ce cauzează creșterea celulelor canceroase de către stres ar putea duce la intervenții concrete cu medicamente, unul pe care l-am descoperit în această lucrare. ”
Epinefrina, vinovată de creșterea celulelor?
Oamenii de știință spun că stresul duce la intensificarea unui hormon: epinefrina. Șoarecii stresați au avut niveluri mult mai mari ale acestui hormon, față de șoarecii din grupul de control. Acest hormon ar fi de vină pentru creșterea celulelor canceroase. Autorii au explicat că atunci când acest hormon se leagă de ADRB2, interacțiunea crește nivelul lactatului hidrogenază. Este o enzimă care, în mod normal, injectează în mușchi energie, într-o situație de pericol, ceea ce permite persoanei fie să lupte cu amenințarea, fie să fugă de ea. Un produs al acestui impuls de energie este producerea unui compus organic numit lactat. În cazul oamenilor cu cancer, celulele dăunătoare se hrănesc cu acest compus. Le permite să obțină mai multă energie.