Alimentația viitorului va fi alimentația trecutului! La această concluzie au ajuns cercetătorii, care ani de-a rândul s-au chinuit să găsească dieta potrivită. Tot ei ne spun că pentru a fi sănătoși trebuie să mâncăm alimente naturale integrale pe care le găsim în natură.
Ce înseamnă alimentația viitorului?
Specialiștii în nutriție atrag atenția că jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi. Și asta pentru că au uitat cum să mănânce. Dieta neadecvată este factorul de risc principal pentru decesele cauzate de boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.
Facultatea de Biologie, Universitatea București, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: “Alimentația viitorului va fi alimentația trecutului. Pentru că omul a tot evoluat cu alimentele lui. Genomul nostru recunoaște doar alimentele acelea naturale integrale. Noi avem nevoie de peste 50 de nutrienți esențiali, care sunt aminoacizi esențiali, vitamine, minerale, acizi grași esențiali. Dar nutrienții luați așa la grămadă nu fac nimic. Trebuie să se afle într-o matrice naturală așa cum le-a lăsat Dzeu în aliementele naturale. Eu împart alimentele în 2 categorii: alimente naturale integrale pe care le găsim în natură. Luăm un măr din copac și îl mâncăm ca atare. Dacă l-am făcut fresh riscul de creștere al diabetului este cu 25 la sută mai mare. Dacă îl consumăm ca atare riscul de a face diabet este cu 24 la sută mai mic. Regula generală: cât puteți alegeți alimente naturale integrale. Din locuri nepoluate și dacă se poate dintr-un sistem agricol ecologic.
Alimentația viitorului va fi alimentația trecutului
Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu: “Este foarte important să înțelegem care este alimentația viitorului. Sigur, viitorul promite multe. Din păcate ne promite alimente la care noi nu am fost expuși până acum, dar din păcate lucrurile se apropie din ce în ce mai mjult de aceea realiatte pe care o vom trăi. Soluția în acest moment este alimentul integral. Alimentul consumat la timpul lui, în sezonul lui. Am fost obișnuiți să mâncăm până în 90 roșia vara, strugurele toamna și pepene în august și septembrie. Acum mâncăm pepeni și în aprilie, mâncăm cireșe în septembrie. Toate lucrurile astea sunt nefirești. Ne afectează și ne agresează foarte tare. Și ne întrebăm de ce suntem bolnavi”.
Speciliștii sunt speriați pentru că în ultima perioadă au fost nevoiți să trateze tot mai mulți copii care au boli pe care nu le aveau decât bunicii noștri.
Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu: “În fiecare zi ni se adresează copii care au probleme de greutate și asta nu este cea mai mare problemă. Ni se adresează copii care au boli pe care nu le aveau decât bunicii nostril. Avem copii cu gută, cu cholesterol mare, care au dificultăți legate de partea de muscular și articular din cauza greutății foarte mari. Și toate astea pentru că am uitat de natură. Sigur, trebuie să evoluăm, să împrumutăm și alimentele de pe alte meleaguri, dar să înțelegem. Există AND-ul nostru, particularitățile noastre și care sunt în strânsă relație cu pământul din care venim.”
ADN-ul dictează ceea ce mâncăm
Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu: “ Viitorul spune: hai să ne uităm mai profund. Și atunci unde să căutăm? În genă. Viitorul va însemna cercetare la nivel de AND. Se vor face teste. Se lucrează la aceste teste, care ne vor spune ce ne trebuie, când ne trebuie.Trebuie să mâncăm așa cum ne cere corpul nostru.”
România, alături de statele europene, dar și de țări de pe alte continente, sărbătorește în octombrie Ziua Internațională a Alimentației, pe 16 octombrie.
