Copiii și adolescenții, vector important în transmiterea gripei

Copiii și adolescenții, vector important în transmiterea gripei. Medicii sunt de părere că dacă 75 la sută dintre aceștia ar fi vaccinați s-ar limita răspândirea gripei. Până acum au fost înregistrate 17 cazuri de gripă față de 5 în aceeași perioadă a anului trecut.

Copiii sunt contagioși până la 10 zile

Medicii spun că un copil cu gripă excretă o perioadă mult mai lungă virus gripal. Aceștia pot fi  contagioși peste 10 zile de la debutul bolii.

Medic primar boli infecțioase Institutul Național de Boli infecțioase „Matei Balș”, prof. dr. Victoria Aramă: „Copiii sunt mai susceptibili la a contracta gripa pentru că vin în contact cu comunități numeroase de alți copii, adolescenți și adulți. Trebuie reținut că un copil cu gripă excretă o perioadă mult mai lungă virus gripal prin secreții respiratorii. Ei pot fi contagioși peste 10 zile de la debutul bolii. Copiii elimină virusul cu 5-8 zile înainte de apariția simptomelor uneori, față de doar 1-2 zile la adulți, în aceleași condiții. De aceea, este foarte importantă vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, pentru a încerca inclusiv să oprim diseminarea infecției și extinderea epidemiei de gripă. Vaccinând copiii și adolescenții îi protejăm în mod direct pe ei, dar indirect și pe copiii și adulții din jurul lor. Ar fi ideal să vaccinăm cam 75% din copii pentru a opri în mod eficient răspândirea gripei într-o comunitate mai largă.”

Copiii și adolescenții, vector important în transmiterea gripei

Se înregistrează anual aproximativ un milion de decese în întreaga lume. Acestea ar putea fi prevenite, spun medicii, dacă vaccinarea antigripală ar avea o acoperire suficientă.

Medic primar boli infecțioase Institutul Național de Boli infecțioase „Matei Balș”, prof. dr. Victoria Aramă: „Formele severe sunt cele care pot conduce la deces. În fiecare an, la Institutul Matei Balș, atât la copii, cât și la adulți, vedem persoane sănătoase care mor din caza gripei în câteva ore de la momentul internării. Ajung la noi pentru că au febră de 2-3 zile. În plină insuficiență respiratorie, ajung direct în ATI, intubați, iar uneori decesul se produce extrem de rapid.(…) În sezonul 2018- 2019 au fost confirmate prin teste de laborator specifice peste 2000 de cazuri. Ar trebui să înmulțim cu cel puțin zece acest număr. Și asta pentru că nu toți cei afectați au ajuns să facă aceste teste specifice pentru diagnosticul gripei. Din aceste cazuri s-au înregistrat aproape 200 de decese. Și aici numărul ar trebui să fie înmulțit cu cel puțin zece, pentru că în gripă întotdeauna există un număr de decese ascunse.

Gripa este ucigașul ascuns

Specialiștii spun că sunt cazuri în care gripa poate ucide chiar și după ce aparent a trecut.

Medic primar boli infecțioase Institutul Național de Boli infecțioase „Matei Balș”, prof. dr. Victoria Aramă: „Gripa este numită și ucigașul ascuns. Pe lângă decesele atribuite gripei, sunt foarte multe altele care, aparent, par să nu fie legate de gripă. De exemplu, un infarct miocardic după ce pacientul a avut gripă, sau deces prin trombopneumonie pneumococică după o gripă care a trecut mai mult sau mai puțin neobservată”.

Medicii atrag încă o data atenția asupra necesității vaccinării antigripale. Chiar dacă eficiența serului nu este de 100%, specialiștii spun că este suficient cât să ne protejeze de formele severe. O meta-analiză publicată în 2018, care a luat în considerare peste 30 de studii randomizate și controlate, cu peste 13.000 de participanți, a ajuns la concluzia că în fiecare an, 1 din 5 copii nevaccinați și 1 din 10 adulți nevaccinați vor fi infectați cu virus gripal. Pe piața din România sunt 3 tipuri de vaccinuri, dintre care unul care se administrează nazal.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Alimentația viitorului va fi alimentația trecutului

Articolul următor

Vaccinul antigripal, pe masa DNA!

Articole în trending