75% dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt diagnosticați în stadii avansate. Cu toate că s-au făcut progrese mari în privința diagnosticului și tratamentului, cancerul pulmonar curmă în continuare mai multe vieți decât orice altă formă de cancer.

Avem nevoie de programe de screening pentru diagnosticul precoce

Cu cât este descoperit mai devreme cu atât șansele sunt mai mari, spun specialiștii. Este nevoie de programe de screening și de diagnostic rapid, simplu și precis, acordându-se o mai mare importanță și detecției precoce a recăderilor.

Medic primar pneumologie la Institutul Marius Nasta, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu: “În România, cancerul pulmonar este diagnosticat în până la 80% dintre cazuri tardiv, în forme inoperabile, care scurtează supraviețuirea. Vorbim de un cancer greu de depistat precoce, din cauza simptomelor banale, care pot fi trecute cu vederea de multe ori, în stadiile incipiente. Oamenii trebuie să înțeleagă cât este de important să vină la consultații preventiv, anual, nu doar atunci când se simt rău. Iar în caz de tuse, răgușală, gâfâială, firișoare de sânge în salivă, pierderea poftei de mâncare, scădere ponderală, trebuie să se prezintă de urgență la control, fără nicio amânare, pentru că acestea pot fi semne de tumoră pulmonară.

75% dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt diagnosticați în stadii avansate

În România, conform datelor Globocan , în 2018 au fost diagnosticate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. Peste 8.000 de cazuri au fost înregistrate în rândul bărbaților. De asemenea, 10 000 de pacienți cu această afecțiune au pierdut lupta cu boala.

Președintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia: “În cancerul pulmonar, șansele de vindecare sunt cu atât mai mari cu cât este descoperit mai devreme, într-un stadiu minim de dezvoltare. Dar și în formele inoperabile de cancer pulmonar, cu metastaze, s-au făcut progrese terapeutice importante, care prelungesc viața pacientului oncologic. Deci există speranță, iar pacienții trebuie să știe că supraviețuirea în cancerul pulmonar este în creștere. Însă rămân cruciale atât depistarea precoce, prin screening, cât și accesul cât mai rapid la terapii personalizate.”

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai frecvente și mortale forme de cancer, dar povestea pacientului cu cancerul pulmonar poate fi plină de speranță cu o diagnosticare mai rapidă și un acces la tratament din primele stadii.