199 de vieți salvate datorită donatorilor în moarte cerebrală. Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant susțin că în ultimele luni, activitatea de transplant a cunoscut o uşoară revigorare, depăşind numărul de donatori din ultimii 2 ani.

Prelevarea de organe funcționează numai în câteva spitale

Specialiștii spun că, din păcate, procesul de prelevare de organe de la donatorii aflați în moarte cerebrală funcționează numai în câteva unități sanitare. De la începutul anului au fost  realizate 71 de prelevări multiorgan.

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant: “Există o tendinţă de susţinere şi dezvoltare a acestei activităţi, care se concretizează în salvarea de vieţi omeneşti. De cetăţeni români care pot beneficia în România de această intervenţie chirurgicală complexă, care reprezintă pentru mulţi dintre ei unica şansă de supravieţuire. Activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant. Din păcate, până în prezent, funcţionează cu succes doar în câteva unităţi sanitare. În care a existat disponibilitatea de a construi în ani de zile, cu mult efort, dăruire şi implicare, o echipă de coordonare de transplant.”

199 de vieți salvate datorită donatorilor în moarte cerebrală

De la începutul anului, au fost salvate 55 de vieţi prin transplant de ficat  (din care unul în sistemul Eurotransplant), 127 prin transplant de rinichi, 7 prin transplant de plămâni (din care 4 în Eurotransplant) şi 10 prin transplant de cord (din care 4 în Eurotransplant).

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant: “”În ultimele luni, activitatea de transplant a cunoscut o uşoară revigorare, depăşind numărul de donatori din ultimii 2 ani: 71 de prelevări multiorgan de la începutul anului.”