13 pacienți au murit infectați cu acinetobacter la Institutul “Marius Nasta”. De la începutul anului au fost infectați 17 bolnavi. Potrivit managerului Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler, toţi pacienţii diagnosticaţi aveau multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare.
DSP va decide dacă redeschide blocul operator
Managerul Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler: “În anul 2018, în institut, au fost raportate 51 de infecţii nosocomiale cu mai mulţi germeni. Din 01.01.2019, s-au raportat către DSP 14 infecţii la pacienţi cu acelaşi germene. În 2019, ca urmare a analizei cazurilor de infecţii din institut, acinetobacter a fost identificat la 17 pacienţi, din care 4 s-au externat şi 13 au decedat. Toţi pacienţii diagnosticaţi erau cu multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare. Raportarea către DSP s-a făcut pentru 14 cazuri, pentru că la 3 dintre pacienţi confirmarea infecţiei s-a făcut postmortem”.
13 pacienți omorâți de acinetobacter la Marius Nasta
Inspectorii DSP le-au dat, după cele trei controale, două avertismente si 16 amenzi în valoare totală de 12 500 de lei. Managerul susține că procedurile de curățenie din ATI și blocul operator sunt în curs de finalizare. Abia după prelevarea probelor, inspectorii DSP vor decide dacă medicii vor putea opera din nou.
Managerul Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler: “Procedurile de curăţenie din blocul operator şi ATI sunt în curs de finalizare. În funcţie de discuţiile cu medicii de la DSP, mâine putem recolta probe de control pentru ca, după 72 ore, să deschidem ATI.
De la începutul anului și până acum, numărul de pacienţi decedaţi în Institut a fost de 64. Un număr mult prea mare având în vedere că în 2018 au fost înregistrate 37 de decese.