1 din 6 bolnavi parcurge 350 de km pentru radioterapie. Lipsa centrelor care oferă acest tip de tratament îi obligă pe pacienții care au nevoie de terapie să vină de la sute de kilometri depărtare. Un astfel de bolnav nu are timp să aștepte, iar radioterapie se transformă din tratament curativ într-unul paliativ.

Pacienții oncologici nu pot aștepta

Pacienții cu afecțiuni oncologice nu au timp să aștepte. De exemplu, în zona Dobrogea există o singură clinică de radioterapie, la Constanța. Pe lângă Tulcea, Galați, Brăila şi Buzău, pacienţii vin din judeţe aflate la sute de kilometri distanţă, cum ar fi Botoșani, Vaslui, Suceava sau Maramureș. Asta înseamnă un cost suplimentar, în special pentru cazare.

Medic primar radioterapie, dr. Cristian Barbu: „Nu există suficiente centre în țară care să facă acest tratament, iar listele de aşteptare sunt inevitabile. Un pacient cu afecțiuni oncologice nu poate aștepta pe o listă să intre la tratament. Faptul că avem specialiști foarte bine pregătiți și aparatură de ultimă generație îi determină să caute un loc în centrele noi, în general private, cu atât mai mult cu cât tratamentul este gratuit.”

Pacienții cu afecțiuni oncologice, care au indicație de radioterapie, pot face acest tratament gratuit în 27 de centre din România. Sunt 32 de aparate funcţionale. Media de aşteptare este de două luni. Estimarea oficială vorbeşte despre o necesitate de 144 de aparate de radioterapie. Asta înseamnă că pacienţii dispun de un sfert din infrastructura de care ar avea nevoie.

1 din 6 bolnavi parcurge 350 de km pentru radioterapie

Medic specialist radioterapie, dr. Radu Bogdan Daniel: „În mod ideal, pacientul care ajunge la un prim consult de radioterapie ar trebui să aibă diagnosticul de certitudine de cancer. Tumoră solidă în speță, pentru că sunt și cancere hematologice. Diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul histopatologic, fie de la biopsierea formațiunii tumorale respective, fie un rezultat biopsic postoperator, dacă pacientul a fost operat. Pacientul este luat în evidență oncologică, adică un oncolog știe despre caz şi oferă această indicaţie. Se fac investigațiile imagistice, iar echipa analizează cazul şi trece la planul de tratament. Dacă parcursul nu se face rapid, iar pacientul este nevoit să şi aştepte, atunci radioterapia riscă să îşi schimbe scopul din curativ în paliativ.”

Numai în 2018 peste 83 de mii de români au fost diagnosticați cu cancer, iar peste 50 de mii au pierdut lupta cu această boală. Cifrele de la Institutul Național de Statistică arată că în anul trecut au murit aproape 52 de mii de români care aveau tumori cu diverse localizări.