1 din 5 copii cu dinți de lapte are carii profunde

Tot mai mulți copii cu dinți de lapte au carii profunde. Mai exact, unul din cinci.  Medicii sunt nevoiți să le facă tratamente complexe. Numărul este în creştere cu 30%, comparativ cu primele şase luni ale anului trecut.

Atenție la dinții de lapte!

Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog: „Dinţii de lapte nu trebuie să cadă sau să fie lăsaţi cariaţi pe principiul “oricum se schimbă”. În activitatea de zi cu zi, statistica se traduce printr-un număr mare de pacienţi. Ei  au nevoie de terapii de restaurare în condiţiile în care procesul carios a ajuns deja la camera pulpară”.

O treime dintre copiii care sunt aduși la dentist nu mai pot mânca din cauza cariilor avansate. Au dureri greu de suportat. Aceste probleme pot fi evitate, spun specialiștii, printr-o igienă orală corespunzătoare și controale periodice, încă de la apariția primilor dinți.

Părinții, tot mai atenți la dantura copiilor

Dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog: „Profilaxia face diferența dintre o dantură definitivă sănătoasă, perfect funcțională, și una cu probleme serioase, precum boli parodontale, mușcături incorecte şi chiar infecţii. Informarea corectă şi susţinută, la nivel naţional, măcar în rândul copiilor, ar putea aduce un beneficiu generaţiilor viitoare. Un fond mai puţin sănătos va influenţa cu siguranţă dinţii definitivi”.

În România, reţeaua cabinetelor stomatologice şcolare a rămas la nivelul anilor 2000, cu aproximativ 450 de unităţi. Există judeţe în care Institutul Naţional de Statistică menţionează existenţa unui singur cabinet: Botoşani, Tulcea, Giurgiu şi Călăraşi.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Sorina Pintea: “Căutăm găurile negre din sistemul medical!”

    Articolul următor

    Suspiciune de ferbră tifoidă în România!

    Articole în trending