Medicii îi fac analize amănunțite românului suspect de febră tifoidă care a venit aseară în țară. Este internat la Spitalul Victor Babeș, iar specialiștii spun că deocamdată diagnosticul nu este confirmat.
Dr. Dragoș Ștefan Lazăr, medic primar la Spitalul Victor Babeș din București: “Nu are o stare generală extraordinar de bună, dar cel puţin în momentul de faţă nu pot afirma că starea de sănătate a dumnealui este într-un pericol mare. Este izolat pacientul, cum facem cu toţi pacienţii de acest fel. Până în momentul de faţă, nu avem niciun element sugestiv pentru această boală.”
Pasagerii din avion nu sunt în pericol!
Medicul susține că nu a existat nici un risc pentru ceilalți pasageri din avion.
Dr. Dragoș Ștefan Lazăr, medic primar la Spitalul Victor Babeș din București: “În astfel de spații închise, cum este avionul, riscul mare e pentru boli respiratorii. Pentru boli digestive e greu de crezut că se pot contamina în avion”.
Bărbatul le-a spus medicilor că lucra de 2 ani în construcții în Guineea și că s-a îmbolnăvit în urmă cu patru luni și jumătate, însă a fost tratat la momentul respectiv.
Dr. Dragoș Ștefan Lazăr, medic primar la Spitalul Victor Babeș din București: “Pacientul ne-a povestit că este bolnav de vreo patru luni şi jumătate, că n-ar fi avut la momentul respectiv, nici măcar atunci, febră, că şi-ar fi făcut nişte analize şi că a primit un tratament injectabil care a fost administrat la domiciliu, nu în spital. Deci, nu a fost internat pentru această afecţiune. Probabil, nici ei nu au avut certitudinea acestui diagnostic. Dacă era vorba despre aşa ceva, l-ar fi izolat medicii din Guineea”.
Ce este febra tifoidă și cum se ia?
Febra tifoidă este asociată cu febră cauzată de bacteria enterică Salmonella serotip Typhi. Boala se ia numai atunci când bem apă sau mâncăm alimentele contaminate. Specialiștii infecționiști spun că nu se ia prin aer. Așadar, igiena e extrem de importantă.
O data luate, bacteriile ajung în intestinul subțire și sânge. Bacteriile invadează vezica biliară, sistemul biliar și țesutul limfatic al intestinului. Aici se înmulțesc în număr mare. Potrivit medicilor infecționiști, perioada de incubație este de 1-2 săptămâni. Apar durerile de cap, febra foarte mare, durerea abdominală, apetitul scăzut și letargia. Boala trece în aproximativ o lună și se tratează cu antibiotice.
Boala poate fi prevenită prin vaccinare de cei care călătoresc în zone de risc. Anul acesta, în România, au mai existat două cazuri de febră tifoidă. În mod normal, persoanele suspecte de astfel de afecţiuni nu au voie să călătorească.